Simdi Rabbinizin Hangi Nimetlerini Yalanlayabilirsiniz (2)

 

 

Yukarıdaki ayette Yüce Allah öncelikle verdigi nimetlerin bir genelleme yaparak dahi sayilamayacagini bildiriyor, ardından da kendi saninin gereği olarak bağlayan ve esirgeyen yonunu ortaya koymakta yüreklere su serpmektedir. Çünkü akli başında insan Yüce Allahin kendisine verdigi nimetleri anımsar ve sonrasında utanç duyar. Bu utanç onu bir psikolojik yıkıma götürmesin, umutsuzluğa sebep olmasın diye Yücel Allah bagislayan ve esirgeyen yonunu ayetin sonuna eklemiştir.

 

Gercektende öyle biz zavallılar Bagislamasi Sonsuz Yüce Allahin nimetlerini asla sayamayız dahi çünkü tüm yeryüzünü ve gökyüzünü bizim emrimize vermiştir. Belki adini ilk defa duyduğunuz canlıların dünyanın isleyen sistemine nasıl hizmet ettigini anladigimizda bize dusen Yücel Rabbimize şükretmek olmalıdır.

 

Cunku biz hiçbir şey degilken bizi yaratıp bize bilinç verdi, bize deger verdi.

 

Bu yazıda Rabbimizin kullarının  cogunun belki ilk defa duyacağı diatomlar ve onlarin bizlere nasıl hizmet ettigini Yuce Allahin nimetiyle göstereceğim.

 

Diatomlar yada Diyatomeler

 

Denizden alınan bir damla su bir mikroskop altında incelenecek olursa görüntü alanında çeşit çeşit, renk renk, desen desen mikro boyutlarda cam görünümlü mücevherimsi canlılar dikkatimizi çekecektir. Diyatome denilen bu canlılar aslında mikroskobik alglerdir. En büyükleri 1 mm çapında olan bu minik canlılardan 1 cm3 deniz suyunda, yaklaşık 10 bin tane bulunur. Aslında bu mikro canlılar sadece deniz suyunda değil ışık, su, karbondioksit ve gerekli besinlerin olduğu her yerde bulunabilirler.

Diyatomelerin en etkileyici özellikleri kabuklarıdır. Diyatomeler son derece mükemmel bir mimari ile yaratılırlar. Silisyum içeren sert kabuklarının son derece simetrik bir görünümleri vardır. İlginç olan, her birinin birbirinden farklı, kusursuz bir geometrik düzene sahip olmasıdır. Öyle ki, on binlerin üzerinde çeşidi olan Diyatomelerin hiçbirinin kabuğu birbirine benzemez. Diyatomeler; küre, mekik, çomak, yarım ay, küp, testi, tabak vesaire aklımıza gelmedik daha nice şekiller ve süslerle bezenmiştir. Ayrıca Diyatomeler yada diatomlar biyolojik kökenli emtialardir ve bu alanda essizdirler.

 

 

Diyatomelerin hücre çeper yapıları %95 oranında silis ihtiva ettiği için bunlara silisli su yosunları da denir. Hücre çeperi iç içe geçmiş kutu şeklinde kapanan bir yapıdadır. Yani canlı hücre bu silis kutu içerisindedir Sanatkârane işlenmiş harika bir mücevher kutusunu milimetrenin %1’i kadar küçültebilirseniz Diyatome hücre çeperine benzer bir yapı elde edebilirsiniz.

Ortalama 10-60 mikron büyüklüğündeki bu mikroskobik canlıların hücre çeperlerinin üzeri girintili çıkıntılı, desen desen çizgilerle, noktalarla ve harika süslerle işlenmiştir. Bunlara denizlerin mücevherleri de denmektedir. Bir insanın 10 mikronluk bir alanda böylesine kusursuz bir estetik harikası meydana getirebilmesi neredeyse imkansızdır.

 

Yüce Allah 25.000 civarı farklı turde Diatom yaratmistir. Bu diatomlarin neredeyse hiçbiri birbirine benzememektedir. Bir kaşık suda milyonlarcasi bulunabilmekte ve mikroskop ile bakmanız halinde müthiş sanat eserleri ile Karsi karşıya kalabilmektesiniz. Bu kucuk tek hücreli canlılar olmasaydı bugun petrol cokelimlerinin büyük bir kısmı olmayacaktı ayrıca diatomlar biyolojik kökenli emtialardir ve sanayide aktif olarak kullanılmaktadırlar. Dolaylı ve direk yollardan insan medeniyetine hizmet eden muazzam bir hediye. Hepsi Yüce Allahtan, biz kendi ellerimizle yaratmış degiliz.

 

Diyatomelerin, denizdeki hayvanlara besin olabilmeleri ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için su içerisinde kalıp dibe çökmemeleri gerekir.

Bilhassa fotosentez yapabilmeleri için güneş ışığının su içerisinde iyi nüfuz ettiği yer olan ‘fotik zon’da yaşamaları gerekir. Bunun için okyanuslarda ince hesaplarla hassas mizanlarla (ölçülerle) tasarruf eden Kudret, Diyatomeleri su içerisinde yaşayabilecek bir yapıda yaratır. Bir canlı su içerisinde kalabilmek için ya aktif hareket etmeli veya özgül ağırlığı suyunkine eşit veya yakın olmalıdır. Diyatomeler pasiftirler ve aktif hareket edemezler. Yüce Yaratıcı, Diyatomelere yağ biriktirme yeteneği vererek, özgül ağırlıklarını suyunkine yakın duruma getirmiştir. Ayrıca, yüzeyleri çeşit çeşit süslerle benzetilmiş, böylece nisbi yüzeyleri artırılmıştır.

 

 

Diyatomelerin besin zincirinde de çok önemli yerleri var. Bu mikro canlılar küçüklükleriyle beraber denizlerin devasa hayvanları olan balina ve fok gibi canlıların ana besinlerini oluştururlar. Allah bu küçük canlıyı balıklara ve deniz memelilerine rızık olarak yaratmış, ardından onu balığa ve balığı besin olarak kullanan insana yararlı hale getirmiştir.

Birçoğumuz Amazon ormanlarının dünyanın akciğeri olduğunu düşünürüz. Oysa asıl oksijen kaynakları, okyanuslarda yaşayan trilyonlarca trilyon sayısınca diyatomelerdir. Diyatomeler oksijen üreten mikro fabrikalar gibi çalışırlar. Trilyonlarca diyatome, bu gaz değişimi sonunda kendi ihtiyaçlarının çok üzerinde oksijen üreterek atmosferdeki oksijen oranına son derece önemli bir katkıda bulunmakta çalıştırılırlar.

Petrolün meydana geliş temelinde de diyatomeler vardır. Birçok hikmete binaen diyatomelerin ölüp çökerek deniz diplerinde milyonlarca yıl süren bir süreç sonunda jeolojik ve biyolojik kuvvetlerin de etkisiyle petrol yataklarının oluşmasında kullanılırlar.

Diyatomelerin silisyumdioksit bileşimli kabukları, diyatomeler öldükten sonra deniz (ya da göl) tabanına çökelir ve kalın katmanlar oluşturacak kadar birikebilir. Bu da belli bir tortul sürecin ardından, diyatomit adı verilen, kumtaşı ya da kiltaşı gibi bir tür tortul kayaların oluşmasını sağlar. Görünüşüyle tebeşiri andıran diyatomit, ateşe dayanıklılığı ve hafifliği sayesinde eskiden beri tıpkı bir tuğla gibi kullanılagelmiştir. Örneğin, hepimizin bildiği, M.S. 532’de inşa edilen Ayasofya’nın kubbesi diyatomit tuğlasından örülmüştür.

 

Bu kucuk tek hücreli canlıların milyonlarca yildir yaptıkları cokelimler dahi insanoğluna gecmiste hesap edilerek yapilmis bir hediyedir. Medeniyetimizin gelişmesine katki sunan emtialardan biri de bu kucuk tek hücreli canlılardır. Resimde bu canlıların medeniyetimize hizmet etmek icin endüstride kullanılan bir halini beyaz çuval icinde görmektesiniz. 

 

 

Çok suslu bir yaratilisa sahip olan Diatomlar mikroskop altında görülebilirler ve gorenlerin istisnasız reaksiyonu salt güzellik görüp gözlerin buyulenmesidir.

Bu güzelliğin sebebi  o varlıktaki sanat inceliklerini ve güzelliklerini görüp onun Yaratıcısını takdir etmesidir.

 

Diatomlar olmasaydı kullandigimiz emtialarin bir kısmı su an yeryüzünde varolmayabilirdi.

Diatomlar olmasaydı büyük deniz canlilarinin besin kaynaklari olmayabilirdi bu da onların yokolusuna sebep olabilir buda besin zincirinin belkide topyekun yok olmasina neden olabilirdi, çünkü ekolojik düzende her bir denge çok ama çok onemli.

 

O, ölüden diriyi çıkarır, diriden ölüyü çıkarır ve kışta ölümünün ardından baharda yeryüzünü tekrar diriltir. İşte siz de öldükten sonra böyle diriltilip, kabirlerinizden çıkarılacaksınız. Rum 19 

 

Emtialarin ve insanin medeniyet üretmek uzere yaratilmis olmaları ile ilgili uzunca bir seri hazirlamistim konuyu bu bağlamda degerlendirebilmeniz icin o seriye de goz atmaniz faydalı olacaktır. Buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Hücre Bir Fabrika Degildir, Ondan Çok Daha Fazlasidir

”Hücre bir makine gibidir”, ”hücre çok gelişmiş bir fabrika gibidir” vb. pek çok benzetmeyi konuyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir