İlhan Arselin Zayıf Kuran Eleştirileri 2

İlhan Arselin bir argüman dahi sayılamayacak zavallılıktaki iddialarını  incelemeye devam ediyorum. Bugün inceleyeceğim argüman yemin argümanı. Bildiğiniz üzere Allah kuranda yer yer yemin etmektedir. Bu yeminleri eleştiren ateist yada dinsiz tayfa Yüce Allahın herhangi bir şey için yemin etmesinin bir yaratıcı için kabul edilemeyecek bir şey olduğunu bu sebeple de Kuranın insan sözü olduğunu iddia etmektedirler.

 

”Kur’an’da yazılanlara göre Tanrı, tıpkı insanlar gibi, her vesileyle ve her iş için ya da her olay
vesilesiyle yeminler ederek, ant içerek konuşmakta! Hemen hemen hiçbir eylem ve işlem yoktur ki, Tanrı, onu yaparken ve
anlatırken, şunun bunun üzerine ant içmesin! Hani sanki sözlerinin doğruluğuna insanları
inandırmanın başka bir yolu yokmuş da, ille yemin etmek gerekirmiş gibi!” İlhan Arsel Kuranın Eleştirisi 1 S.42

 

Arapçada yemin Türkçedeki gibi sadece iddiayı desteklemek anlamında kullanılmaz. Arapçada yeminin konunun önemine dikkat çekme fonksiyonu da bulunmaktadır. Bu Arap dilinin doğasından kaynaklanmaktadır. Bunu biraz örnekle açalım.

 

Yeminin tamda yukarıda iddia ettiğimiz şekilde  dikkat çekmek için kullanıldığı mesela Fecr suresinin 5. ayetinden çok rahat bir şekilde anlaşılmaktadır:  “akıl sahipleri için bunda bir yemin var”. Yemin var demek ne demek olmaktadır

Bu ayetteki yemin kelimesini boş bırakıp doldurmaya çalıştığımızda hangi anlamda kullanıldığı belli oluyor:

 

  • Akıl sahipleri için bunda bir … var. Bir şeyin olduğunu söylüyor. Önceki ayetlere bakarak geldiğimizde ise bunun bariz bir şekilde işaret olduğu anlamını çıkartabiliyoruz. Demek ki yemin kelimesi sadece yemin demek olmuyormuş.

 

Açık bir şekilde yemin dikkat çekmek için kullanılıyor. Mesela Necm suresinin 1. ayetinde ”yıldızlara andolsun” diye geçer. Bu ifade ”üzerinde durulması gereken şeye(yıldıza) dikkat” manasında kullanılıyor. Türkçe’deki gibi burda inandırmayı güçlendirme fonksiyonu yoktur.

 

Aslında bu argümana cevap biraz daha uzatılabilir ama bu derece düşük montanlı bir etkiye sahip bir argümanı saatlerce incelemenin bir faydası bulunmamaktadır. Özetle Arapçada yemin ayrıca dikkat babında kullanılmaktadır. Kuranda edilen yeminler bu bağlamdaki yeminlerdir.

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vücutlarımız Nasil Çalisir ? Tesadüf Degil 12

Editörün notu; Varlığımızın karmaşıklığı ve mükemmelliği, her bir parçasının amacına uygun şekilde işlediği bir tasarımın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir