Evrim teorisi denince aklınıza ne geliyor ? Türkiye özelinde maymundan insana giden resimler eşliğinde insanların maymun benzeri yaratıklardan geldiği gibi şeyler canlanıyor olmalı muhtemelen. Ama hem akademide ki hem de son yıllarda giderek artan bir montan ile internet dünyasında evrim görüşlerinin sert ateistik versiyonları agresif bir şekilde promo edilmeye başlanmıştır. Bu promosyon haklı bilimsel temellere değil ancak inanç bağlamında yorumlayabileceğimiz seküler iman motivasyonuyla sürdürülmektedir. Ancak gençlerimizi öncelikle naturalist yapan ( ancak bilimsel temelden yoksun) seküler evrim yorumu gerçekten evrimin kendisimidir ?
Öncelikle evrim nedir bu konuya yoğunlaşmak ve sonrasında bu olguya yaklaşımları sorgulamak gereklidir. Evrim genel anlamında canlıların kendi içlerinde farklılaşması, göz rengi, ten rengi yada tüy rengi yada buna benzer değişimlerin incelenmesidir. Daha genel büyük bir pencereden belki bunların farklı türlere (eğer olmuşsa) nasıl farklılaştığı tabiiki ilgi alanı olacaktır. Bakın altını çizerek söylüyorum, eğer bu değişim yaşanmışsa bunun nasıl gerçekleştiğine dair sorular sormalı ve bu sorulara yanıt aranmalıdır. Peki gerçekte ne oluyor ?
Bilim dünyasında demoklesin kılıcı gibi akademisyenlerin başının üstünde sallanan ” Evrim seküler naturalist bir ilerleyiştir bunu sorgulanması bilimsel değildir” ön kabuluyle daha baştan tüm eleştirilerin önü kapatılmaktadır. Bu şuna benzemektedir; 3 arkadaş ormanda mor renkli bir patlıcan bulmuştur ancak onu buldukları yerde bulunan ağaçta patlıcana mor renkli demenin bilimsel olmayacağı ve bunu sekilde argüme etmenin ormandan atılmaya kadar gidebilecek zorlu bir hayata kişiyi götürebileceği uyarısı bulunmaktadır. Arkadaşlar şimdi ne yapacaktır ? Patlıcan bariz bir şekilde mordur çünkü.
Maalesef günümüzde tam olarak yaşanan budur. Kral çıplaktır ancak çıplak olduğunun konuşulması yasaklanmıştır. Evrim daha ilk aşamada bilgi teorisi alanında çökmüştür. Bilgi tesadüfen oluşamaz ancak hayatın temelinde yani DNA’mızda oldukça yüksek miktarlarda bilgi taşımaktayız. Tesadüfler hayatın kaynağı olamıyorsa belki de tüm bunları var eden çok daha üstün bir aklı kabul etmek çok daha mantıklı olacaktır.
Cornelius Hunter[1] kısa yazısında aşağıda buna dikkat çekmiştir. Yazının orjinaline şuradan ulaşabilirsiniz.
Tam Olarak Oturmuş Bir Evrim Teorisi Yoktur
Evrim nedir ? Türlerin doğal süreçlerle, tesadüflerle yada ortak atadan türeme vb süreçlerle birbirlerinden türemesidir değilmi ?
Yanlış, sıklıkla bize öğretilen bu tanımlama yanlıştır. Ama bu yanlıştr ve bunuda evrimciler söylemektedir. Lund universitesinden Eric Svensson The Conversation isimli web sitesinde şu şekilde yazmıştır.[2] ” Evrim Çalışmaları Gittikçe Daha Kırılgan Olmaktadır ve Belkide Bu İyi Bir Şeydir”
Evrimciler kendileri doğal seleksiyon, tesadüfi değişimler ve ortak atadan türeme argümanlarını cezalandırmaya naşladılar bile nereden mi biliyorum ? Çünkü bunu literatürde (kullandıkları dilde ÇN) görüyorum.
Peki evrim nedir ? Diğer bir değişle bu görüşün, inanışın çekirdeğinde ne vardır ? ve bu ayıplanamaz ve eleştirilemez bir şeymidir ? Bu doğacılıktır, asırlar içinde zamanın geçmesidir modern evrim görüşünün ihtiyaç duydugu tek şey zamandır. Ama doğacılık, naturalism dini bir gerekliliktir bilimsel bir şey değil.
Naturalismden bir yana evrim için herşey çocuk oyuncağıdır; mantıksız değişimler, hızlı türleşme, evrimin evrimi, yönlendirilmiş mutasyonlar, sıçramalı evrimcilik, mümkün olamayacak biribiri ardına oldukça düzenli bir şekilde gelen ardışık mutasyonlari, sadece öylesine hikayeler, paralel evrenler vs. Liste uzadıkça uzuyor.
Ama hikaye nerede ilginçleşiyor biliyormusunuz? eğer elinizde iki hikaye varsa elinizde tek bir teori yok demektir. Elinizde bir görüş ile alakalı onlarca farklı yol varsa bu bilimsel olarak çıkmazda olduğunuz anlamına gelmektedir. Ama bu tamda evrimcilerin bir yüzyıldır içinde bulundukları durumdur.
Evrim için oturmuş, bilimsel bir teori yoktur. Bu şekilde bakıldığında ders kitapları yada popüler bilim kitapları bütünüyle yanlıştır.
[1] Cornelius Hunter bilim felsefesi alanında uzmanlaşmış Illionis Universitesinden Biofizik ve Hesaplamalı, karşılaştırmalı Biyoloji üzerine profesörlük ünvanına sahiptir. https://www.discovery.org/p/hunter/
[2] https://theconversation.com/the-study-of-evolution-is-fracturing-and-that-may-be-a-good-thing-186580
merhaba siyahiler ve farklı ırklar nasıl oluşmuştur bu konu hakkında bir bilginiz var mı ve farlı diller hz ademden geldiysek nasıl bu kadar farklı diller ve ırklar oluşmuş bir bilginiz var mı ya da bu konu hakkında açıklama yapan bilir kişiler
Merhaba Sueda
Yorumun için teşekkürler…
Farklı ırklar, farklı ten renkleri, göz renkleri vb. bunların ilk olarak nasıl çıktığına dair şunu söyleyebiliriz. Genlerimiz aslında aynı anda pek çok özelliği taşımaktadır bu özelliklerin ortaya çıkabilmesi için bazen çevre baskısı gerekmektektedir. Bu durum daha çok bakteriler yada diğer tek hücrelilierde görülebilinmektedir. Ancak bu durumun benzeri bir durum sonucu çevrenin baskısı ile insan genleri (tabiki buna rastlantısal mutasyonlarında etkisi olmuştur) kendi içerisinde çeşitlenmiş olabilir ki muhtemelen böyle olmuştur.
Dil konusunda ise birlikte yaşayan insan gruplarının birbirlerinden ayrıldıkça yaşadıkları değişimler bugün gördüğümüz dil ailelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak tabiki şunu unutmamalı, dil ve bilinç insanın yaratılışı ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bir anda ve eksiksiz çıkması gereken şeyler olduğu için bu tip özellikler için en güçlü açıklama tabiki yaratılıştır.