Kemiklerede Et Giydirdik Ayeti Ne Anlama Gelmektedir

Bu yazı https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/11/kemiklere-et-giydirdik-muminun-14/ adresinden alınmıştır. Asli olarak bilgi ve mantık açısından paylaşılabilir bulduğum için burada da yayınlamak istedim.

 

Kemiklere et giydirdik ayeti bize ne anlatmak istiyor. bazı kişiler önce kemiklerin oluşamayacağını önce kasların oluşması gerektiğini söylüyorlar. Önce kemikler mi oluşuyor kaslar mı?

MU’MİNUN-14: “Sonra o damlayı bir pıhtıya dönüştürdük, bu pıhtıyı bir et parçacığına dönüştürdük, bu et parçacığını bir takım kemiklere çevirdik, derken bu kemiklere et giydirdik; sonra ona bambaşka bir yaratık olarak hayat verdik. Bak ne şanlı o Allah, yaratanların en güzeli!”

Kemiklere et giydirdik ayeti bir mucizedir

Kemiklere et giydirdik ayeti yanlış değildir, hatta doğruluğunu gösterirsek açık bir Kuran mucizesini göstermiş olacağız.

Embriyoloji kitaplarından en ünlü olanlarından bir tanesi Langman’ın medikal embriyoloji kitabıdır (1). Bu kitapta embriyonun (cenin) iskelet ve kas oluşum aşamalarına baktığımızda gebeliğin 6. haftasında bebeğin kıkırdak doku halindeki ilk iskeletinin belirginleşip görülebilir hale geldiği belirtilmiştir (13. Baskı/ Sayfa 165). Aşağıdaki resim bu kitaptan alınmıştır. Resimdeki A şekli 6. haftanın başında ve B şekli ise 6. haftanın sonunda bacak iskeletinin oluşma durumunu gösteriyor. C şekli ise 8. haftanın başındaki bacak iskeletinin durumudur.

1

Kasların görülmeye başlandığı zaman

Aynı kitapta kasların ne zaman belirginleşip görülebilir hale gelmeye başladığı şöyle açıklanıyor.

İlgili yazı:  148# Kuran’da akraba evliliği emredilir mi?

Kol ve bacak kaslarının ilk gelişim işaretleri 7. haftada mezenşimin yoğunlaşmaya başlamasıyla beliriyor (13. Baskı/ Sayfa 159).” Fakat dikkat edin henüz kas dokusunu oluşturan miyofibril yapıları oluşmamış, sadece kas dokusuna dönüşecek olan mezenşim dokusu yoğunlaşmaya başlamıştır. Peki kaslar ne zaman görünmeye başlıyor. Kitapta şöyle açıklıyor: “Kas hücreleri olan Miyofibriller 3. ayın sonunda görülmeye başlanır. Böylece çarpraz çizgilere sahip tipik iskelet kasları görünür hale gelir (13. Baskı/ Sayfa 159).”

Aynı bilgiyi “Embryology at a glance” (2) kitabında da bulabilirsiniz (2. Baskı/ sayfa 53).

Görüldüğü gibi iskeletin ve kasların görünür olduğu tarihlere baktığımızda iskelet yapısı 6. haftada görülebilir olduğu halde kaslar 12. haftada (3. ayda) görülebilir oluyorlar. 

İskelet ve kas oluşumunun ilk başlangıç noktasını sorarsanız her ikisi içinde birkaç hafta geriye gitmek gerekir. Fakat ayete göre önemli olan iskeletin ve kasların oluşmuş yani görülebilir halde olmasıdır. Bu yüzden bu görülebilir olduğu tarihler referans noktası olarak alındı.

Peki kemiklere et giydirdik ayeti neden bahsediyor?

Kas hücreleri, paraksial mezoderm denilen Somitlerden köken alır. Somitlerde üretilen kas hücrelerinin öncüleri buradan ayrılarak göç ederler ve vücuttaki kemikler üzerine yerleşirler. Buralarda değişime uğrayarak kas hücreleri olan miyoblastlara dönüşürler. Kemikler büyüdükçe yeni kas hücreleri gelir ve kemiği kaplamaya devam eder (2-7) Bu işlem önce kemiğin yapılıp bitmesini bekleyip sonrada kasların bunları sarması şeklinde olmamakta, kemik büyüdükçe boş alanlar kas hücreleri ile doldurularak gerçekleşmektedir. Yani ayette belirtildiği gibi kemik oluşur ve oluşan kemiğe göre kas hücreleri bunları kaplar. Fakat birkaç haftalık embriyonun kemikleri yetişkinlerdeki gibi ossifiye doku değildir, embriyoların iskeletleri ilk başta kıkırdak olarak başlar, zamanla sertleşir.

İlgili yazı:  95# Kuran’a göre gebelik süresi 6 ay mıdır?

Aşağıdaki şekilde bu kas hücrelerinin değişimini soldan sağa doğru görebilirsiniz.

myogenesis_by_graphiquescience-d64wahj

Şimdi düşünün kemiklerin üzerine farklı bir yerden ilkel kas hücreleri geliyor. İlk iskelet yapısına tutunup kaslara dönüşüyorlar, böylece iskeleti sarıyorlar. Bu bilimsel gerçek herkesin anlayacağı dilde ancak “kemiklere et giydirilmesi” tabiri ile bu kadar güzel anlatılabilirdi.

Özet olarak

  1. Kemiklere et giydirdik ayeti bir insanın bilmesinin imkansız olduğu, tahmin etmenin de mümkün olmadığı, tesadüflere verilemeyecek bir gerçek barındırmaktadır.
  2. Kemiklerin görünür hale gelmesi kaslardan önce olduğu gibi, devam eden süreçlerde de kemik büyüdükçe yeni kas hücrelerinin gelip buraları doldurması kas oluşumunun kemik oluşumundan sonra gerçekleştiğini göstermektedir.
  3. İlkel kas hücreleri Somitlerden hareket ederek yeni oluşan kemik dokusunu bir elbise gibi sürekli kaplarlar. Bu bilimsel gerçeği ise “kemiğe et giydirdik” sözüyle çok edebi bir üslupla muntazam olarak açıklanmıştır.

Ayrıca 88 nolu İnsan ne ile yaratıldı? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

KAYNAKLAR

  1. Sadler TW. Langman’s medical embryology: Lippincott Williams & Wilkins; 2015.
  2. Webster S, De Wreede R. Embryology at a Glance: John Wiley & Sons; 2016. Sayfa 53
  3. Schoenwolf GC, Bleyl SB, Brauer PR, Francis-West PH. Larsen’s human embryology E-book: Elsevier Health Sciences; 2009. Sayfa 217
  4. Moore KL, Persaud TVN, Torchia MG. The Developing Human E-Book: Elsevier Health Sciences; 2016. Sayfa 484
  5. Coward K, Wells D. Textbook of clinical embryology: Cambridge University Press; 2013. Sayfa 120
  6. Dudek RW. High-yield embryology: Lippincott Williams & Wilkins; 2013.
  7. Webster S, Morris G, Kevelighan E. Essential Human Development: John Wiley & Sons; 2018. Sayfa 56
İlgili yazı:  261# Melek, cin, şeytan ve kuantum kanunları

251116_embryo_2

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Simdi Rabbinizin Hangi Nimetlerini Yalanlıyorsunuz (7) Kalp Mucizesi

Henüz ana rahmindeyken beni yarattın, ic varligimi sen yarattın. Gulumsemem, gözlerimi kırpmam, seni tanıyabilmek icin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir