Kazakistan Gezi Rehberi (3) Almatı

Döviz Kuru; Tenge

1 USD= 425 Tenge

Vize= Gerekmiyor

Korona= 72 saat öncesi yapılmış PCR testi

 

Kazakistan kocaman bir coğrafya ancak büyük çoğunluğu boş kurak arazilerden oluşuyor( Hoş şu an o boş kurak arazilerden petrol ve doğalgaz fışkırıyor) bu sebepten ötürü Kazakistan’ın büyük çoğunluğun da kara yada tren yolu seyahatlerinin bir şeyler görebilmek ve keşfedebilmek açısından çok da bir esprisi yoktur. Bu sebepten ötürü bende Astana’dan Almatı’ya tren yada otobüs ile değil ancak uçak ile geçtim. Uçak ücreti yaklaşık olarak 80 USd yani 670 TL gibi bir rakama mal oldu. anlayacağınız üzere ülke içi uçuşlar bir hayli pahalı. Günün pek çok saatinde Astana-Almatı arası karşılıklı tarifeli seferlerin bulunduğunu da belirtelim. Yabancı olmanız hasebiyle yapabileceğiniz en konforlu ve en sorunsuz seyahati yapmanızı tavsiye ederim bunu da büyük olasılıkla https://airastana.com/tur/tr-TR Air Astana ile gerçekleştirebilirsiniz.

 

Almatı havalimanı bir Türk şirketi olan TAV havalimanları tarafından işletiliyor ve oldukça yoğun bir havalimanı. Bu yoğun havalimanından sehre ya belediye otobüsleri ile yada taxi ile gecebilirsiniz. Taksi fiyatları eğer normal bir taksiye denk gelirseniz 10-15 USD arası değişiyor belediye otobüsü ise 0,33 cent yani 3 TL civarına denk geliyor. Tabiki belediye otobüsünü tavsiye ederim. Şehirde pek çok konaklama alternatifi mevcut, yabancı turistler için her zaman en iyisi şehrin en merkezi noktalarıdır. Şehrin en güvenli caddelerinden biri olarak Nauruzbey Batır caddesi üzerindeki yada yakınlarındaki konaklama tesislerini tavsiye edebilirim.

 

Şehir Astana’nın aksine gerçekten ruhu olan bir şehir, mesela caddelerde, sokaklarda hissettiğiniz doku sizi Astana’dan sonra gerçekten ruha sahip bir şehre geldiğiniz hissini sağlıyor. Almatı Kazakistan’ın dağlık bir kesiminde bulunduğu için kış aylarında ülkenin diğer lokasyonlarına nazaran daha ılıman bir havaya sahip oluyormuş. Benim gittiğim dönem olan ağustos ayında ise şehir adeta yanıyordu. Daha iyi bir seyahat ayı Mayıs ayı olabilir.

 

Almatı tüm eski sovyet şehirleri gibi hem ücreti kazanan insanlar hem de o insanların kazandığı ücretleri harcadıkları lokasyonlar göze alındığında fiyat, ücret dengesizliği yaşayan bir şehir. İstanbulun herhangi bir yerinde ortalama 1,7 USD’ye yiyeceginiz tavuk döneri Almatı’da  3 USD’den aşağı yeme şansınız yok. Ayrıca biraz hizmet kalitesi yüksek görüntülü bir tesise girdiğinizde fiyatların bölgeye göre oldukça yüksek olduğunu anlamanız uzun sürmüyor. Yine de Belarus, Ukrayna yada Rusya ile kıyaslandığında fiyatlar makul. Kazakistan’ın hiçbir noktasında güvenlik sorunu hissetmedim, hakeza Kazakistan’dada herhangi bir sorun yada sorun stresi yaşamadım.

 

Gelelim Almatı’nın gezilebilecek noktalarına, yada başka bir değişle Almatı’da yapılabileceklere.

 

– Koktebe

 

Yani Göktepe, şehri saran dağlardan şehri izlemek oldukça güzel bir deneyim sağlıyor. Ama Koktobe’ye gitmek için taksi yada otobüs kullanmayın bunun yerine şehrin merkezinden Novotel’in hemen yanından kalkan Teleferikleri kullanın ve o şekilde tepeye ulaşın. Aynı şekilde inerkende teleferikle inin çok daha fantastik olacaktır. Tek yön ortalama 3 USD.

 

Almatı’da dağlar nefesinizi kesecek. Cagatay hanlarının dinlenme bölgesi olarak da kullanılan Almatıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

– Panfilov Park

 

Efsaneye göre Moskova’ya ilerleyen Alman tanklarını durduran bir grup Sovyet askerinin anısına inşaa edilmiş bir park. Park ayrıca oldukça büyük bir alana inşaa edildiği için parkın tamamını gezmeniz ciddi bir zaman alabilir. Aynı zamanda parkın ortasına yakın bir noktada Sovyetlerin Afganistan savaşında hayatını kaybeden Almatı doğumlu Kazak gençlerin isimlerinin yer aldığı bir anı heykelde görebiliyorsunuz. Ne yazık değil mi ?! Sovyetler uğruna müslüman gençler başka müslüman gençleri öldürmek için savaşmış. İdealizm şart…

 

– Kazakistan Tarihi Müzesi

 

Bu müzede yine Panfilov parkına çok uzak olmayan bir noktada yer alıyor. Bu müzeyi özellikle görmenizi isterim çünkü müze içerisinde Kazakistan’ın yakın tarihinde özgürlüğü pek de oyle kolay kazanamadığını gösteren sert gerçeklerin fotolarını vb. bilgilerini bulabileceğiniz kısımlar var.

 

Bunlar haricinde şehirde bol miktarda Rus mimarisi ile inşaa edilmiş kilise, katedral mevcut. Ayrıca şehirde çok büyük pazar yerleri var ve yine bu pazar yerlerinde sık sık Ahıska Türklerini görebiliyorsunuz. Değişik bir ambians oluşuyor pazar yerlerini her zaman şiddetle tavsiye etmişimdir.

 

Almatı için ortalama 5 günün yeterli olacağını söyleyebilirim ancak Almatı’nın etrafındaki bazı popüler turistik yerleri (Charin  Kanyon gibi) ziyaret etmek isterseniz 10 gün civarı bir süre gerekeceğini söylemem gerekli.

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vucutlarimiz Nasil Calisir ? Tesadüf Degil 6

Serimize devam ediyoruz. Önceki yazılarda görebileceğiniz uzere yazarımız Prof. Howards Glicksman kademe kademe hücresel islem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir