Kazakistan Gezi Rehberi (1)
Bloğumda artık sadece varlık bilim yazıları değil ancak aynı zaman da seyahat yazılarımı da bulabileceksiniz. Pek çok değme çatma gezginden kat ve kat fazla şehir görmeme rağmen bunları yazıya dökmemem sebebiyle insanlara ulaşamadığımı farkettim. Bu sebebten ötürü artık varlık bilim yazılarının yanına seyahat yazılarımı da ekleyeceğim. İlk yazıya henüz bitirdiğim orta asya gezim ve onun ilk durağı olan Kazakistan ile başlayacağım.
Yüzölçümü olarak Türkiye’nin birkaç katı büyüklüğünde olan Kazakistan’ın büyük bir çoğunluğu adeta çöldür. Bu çöl toprakların içerisinde Türkiye’den direkt olarak uçabileceğiniz 3 şehir bulunmaktadır bunlar, Nursultan (Astana), Almatı ve Aktau’dur (Ancak yüksek ihtimalle Kazakistan’ın Özbekistan sınırında bulunan Cimkent için Pegasus bir sefer başlatacak)
Yılın büyük bölümünü soğuk karasal iklim ile geçiren Kazakistan’a gitmek için en ideal sezon mayıs ayından eylül ayı sonuna kadardır. ÖZellikle seyahatinize Astana’yı ekleyecek olursanız kışın elzem olmadıkça seyahat etmenizi tavsiye etmem zira oldukça soğuk oluyor. Ben ağustos ayında gittiğim için bir nebze sıcak yaşamış olsam da bir gezgin için soğuktan daha kabul edilebilir bir konumu var sıcağın. Astana’ya uygun ve ucuz uçuş bulabilmek için mutlaka büyük havayollarının yani THY ve AirAstana’nın eposta bültenlerine üye olmalı ve sık sık bu şirketlerin websitelerini kontrol etmelisiniz. Bu sayede kampanyalı bir uçuş olduğunda bunu yakalamanız mümkün olabilecektir. Ortalama bilet ücretleri çift yön normal bir ayda 5500-6000 TL’yi bulabilmektedir. Kampanyalı dönemlerde bu fiyat 4000 TL’ye kadar düşebilmektedir.
Bu gerekli dipnotlardan sonra biraz seyahatten bahsetmek istiyorum. Malum covid günlerindeyiz ve eski normallerimiz özellikle uluslararası seyahat zamanlarında radikal bir biçimde değişti. Öncelikle Kazakistan Türkiye’nin verdiği aşı pasaportunu havalimanında kabul ediyor ancak yinede Kazakistan dış işleri bakanlığının buna benzer bir duyuru yapmadığını bildirmek isterim. Benim önümde aşı pasaportu olan herkes sorunsuzca kontrolü geçti eğer aşı pasaportunuz yok ise o halde seyahatinizin başlangıcından en geç 3 gün öncesine kadar düzenlenmiş olan bir PCR test sonucuna ihtiyac duyuyor olacaksınız.(Uluslararası seyahat koşullarının çok hızlı değiştiğini aklınızdan çıkarmayın lütfen)
Tam Arkamda görünen bina Devlet Başkanlığı Sarayı
Kazakistan Türk vatandaşlarından bir aya kadar vize istemediği için vizeye ihtiyaç duymadan pasaportumla beraber gittim. Sınırdaki polisler oldukça kibar ve yardımsever, bana sadece seyahat sebebimi sordu ve ardından fazla bekletmeden hoşgeldiniz diyerek pasaportumu geri verdi.
Astana havalimanı kentin merkezine bir miktar uzak bir havalimanı, kentin çeşitli bölgelerine sizi götürecek taksiler ve otobüsler terminalin hemen dışında sizleri bekliyor olacak. Havaalanında kısmen döviz bozdurmanız gerekecek ama 20 dolardan fazla bozdurmayın çünkü dışarıda havaalanından daha iyi kurlar bulacaksınız.
Ancak bu noktada bir miktar can sıkmamız gerekli, Astana düzenli, güzel bir şehir görüntüsü verse de turistik açıdan neredeyse hiçbir şeye sahip değil. Sadece kentin merkezinde bulunan Bayterek kulesi ve onun çevresi görülmeye değer bir yapı tabi bu yapının hemen karşısında bulunan devlet başkanlığı sarayı ve avlusu da bunlara eklenebilir. Çok işiniz yoksa Astana’da çok oyalanmanızı tavsiye etmem, ülkenin güney kısmındaki Almatı çok daha fazlasını vaat ediyor.
Şehirde fiyatlar aşağı yukarı istanbul gibi yer yer istanbuldan pahalı bir görüntü sergiliyor olsa da çok abartılı bir pahalılık mevcut değil. 1 doların 426 Kazak tengesi ettiğini ve bir kahveninde ortalama 500 Tenge olduğunu söyleyelim.