Allaha İnanmak Doğamızda Var- Bilim Allah’a İnanmamızın İçgüdüsel Kökenlerini Keşfediyor

Her canlı içinde belli iç güdüler taşımaktadır. Söz gelimi Arılar hayata başlar başlamaz müthiş bir mimari ile altıgen  petekler insaa edebilirler. Yada kunduzların doğar doğmaz barajlardaki mimariye benzer mimari  ile yuvalar yapabilmesi güzel bir örnek olabilir içgüdüler için. 

 Her canlının şu yada bu şekilde doğuştan edindiği iç güdüler bulunmaktadır. Bu iç güdüler genler ve kimya ile izah edilememekte ve Allah’ın  canlılar üzerindeki izini göstermektedir. Zaten nasıl bir kalıtım mekanizması bir davranışı yada özelliği sonraki nesillere aktarabilir ki ? Tesadüflere tapan ilkel beyinlerin bu konularda yapabilecekleri mantıklı hiçbir açıklama bulunmamaktadır.
Her canlıda iç güdü bulunur da insanlarda bulunmaz mı ? Tabi ki bulunur, üstelik insan da iç güdülerin en özeli, en güzeli bulunmaktadır. Bizler iç güdüsel olarak Allah’a doğuştan inanırız. Bu ihtiyaç bağlamın da bir içgüdüdür. Oxford Üniversitesi profesörlerinden Dr. Justin Barret[1]yaptığı araştırma ile Allah’a doğuştan bir iç güdü olarak inandığımızı gösterdi. Aslında bu durum kuranda da belirtilmiş ve içgüdü vari bir şekilde Allah inancına sahip olacağımız açıklanmıştır.
Hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ (demişti de) onlar: ‘Evet (Rabbimizsin), şahid olduk’ demişlerdi. (Bu,) Kıyamet günü: ‘Biz bundan habersizdik’ dememeniz içindir.  Araf Süresi 172. ayet



İnsanların pek çoğu Allah inancının yada genel olarak inancın genel olarak doğasını olarak aileden gelen eğitime ve yönlendirmeye  bağlamaktadır. Ama böyle bir fikir eğer çocuk tarafından öğrenilemezse sonraki nesillere asla aktarılamayacaktır. Yani eğitime bağlanamaz.

Çocuklar ailelerinin öğrettikleri şeylere inanmaktadırlar ancak her şeye değil. Dr. Justin Barret’e göre çocuklara okullarda standart şeyler öğretilebilir yada doğal seleksiyona dayalı evrim görüşü öğretilebilir ancak çocuklar bir şekilde tekrar doğal ayarlarına dönüyor ve hali hazırda zihnindeki iç güdülere göre düşünüyor, inanıyor yada sorguluyor. Gelişimsel psikoloji uzmanları çocukların zihninde yer alan Allah inancı ile alakalı bir ince ayardan bahsetmektedir. Onlara göre bu durum zihinde zaten içgüdü olarak kodlanmış.
Çocuklar aileleri gösterdikleri obje ile alakalı ne öğretirse öğretsin onları kendince tanımlamaya dönmektedir. Bu tanımlamalar ise özellikle bahsi geçen nesnenin tasarımı yada kullanım amaçları ile alakalıdır. Örnek olarak nehirler balık tutmak için vardır ve kuşlar çok güzel yaratıklardır. Çocuğa ne öğretirseniz öğretin çocuğun zihin dünyasında tekrar tekrar dönüş noktası onun iç güdüsel kabulleri oluyor.
Çocuklar ile yapılan çalışmalar çocukların doğa olaylarının arkasında birşeyler değil birinin  olduğu yönünde düşündüklerini göstermiştir. Michigan Üniversitesinden Margaret Evans[2]10 yaş altı çocuklar ile yaptığı çalışmalarda çocukların aileleri tarafından evrim inancı öğretilmesine karşın çocukların kendi fikirlerinin hep yaratılış yönünde olduğunu göstermiştir.
Çocuklar Allaha doğuştan inanmaktadırlar ve içgüdülerinde bu vardır. Onlar sadece yaratıcının kimliği ile alakalı ailenin yönlendirmesine açıktır.
Yapılan bazı araştırmalarda çocukların sadece Allah’a değil ölümden sonra hayatın varlığına dair düşünceleri olduğunu göstermiştir.
Bütün sonuçlar açıkça Allah inancının insanlarda iç güdü olarak bulunduğunu göstermektedir. Yazının başlangıç kısmında paylaştığım ayetteki bilgi bu durumu onaylıyor.
Yapılan çalışma ile alakalı daha fazla detay için https://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2008/nov/25/religion-children-god-belief  adresine bakabilirsiniz. Yazının yazılmasında ilgili linkteki bilgiler kullanılmıştır


[1]  Oxford Üniversitesi Evrimsel Antropoloji öğretim üyesi, Daha fazla bilgi için bkz. http://stephenlaw.blogspot.com/2008/11/god-in-lab-event.html Erişim tarihi: 10/01/2020
[2] http://www-personal.umich.edu/~evansem/ Erişim tarihi: 10/01/2020

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vücutlarımız Nasil Çalisir ? Tesadüf Degil 12

Editörün notu; Varlığımızın karmaşıklığı ve mükemmelliği, her bir parçasının amacına uygun şekilde işlediği bir tasarımın …

6 yorum

  1. İşte Rabbiniz Allah bu! O'ndan başka ilâh yoktur; O, her şeyin yaratanıdır. O'na kulluk edin, O her şeye vekildir. (EN'AM/102)

  2. Cok guzel bir yazı serisi basarilar diliyorum

  3. Allah ilminizi arttırsın guzel ve faydalı bilgiler

  4. Tek kelimeyle muhteşem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir