Biyologlar Lama Kanı ve Bazı Bakterilerin Süper Yapışkanlık Özelliğini Birleştirerek Virüslerle Mücadelede Yeni Bir Yöntem Geliştirdi

Bu yazı Science Mag sitesindeki yazının türkçeye ortalama bir özetle çevrilmiş halidir.

 

20 yıldan fazla bir süredir araştırmacılar antikor mühendisliği vasıtası ile virüsler ve bakterilere karşı tedavi geliştirme hususunda sınırlı bir başarı kazandı. Şimdi bir grup bilim adamı yeni bir yaklaşımla ortaya çıktı; Lama hayvanının antikorları ile bakterilerin süper yapıştırıcı özelliklerini bağlamak. Bağlanan bu iki molekülün fareleri iki farklı virüse karşı koruduğu gözlendi.

 

Teksas Austin üniversitesinden Jennifer Maynard bu teknolojinin çok genel bir teknoloji olduğunu ve enfeksiyonlara karşı olduğu kadar kansere karşıda kullanılabileceğini belirtmektedir.

 

Antikorlar çok geniş bir yelpazede tüm hastalıklara karşı kullanılabilmektedir. Ayrıca kanser ve otoimmun rahatsızlıklara karşı da kullanılmaktadır. Ancak bu antikorları üretmek pek çok nedenden ötürü zordur. Haberimiz örneğinde  antikorlar Lama, Deve ve köpek balıklarının bağışıklık sisteminden sıvı şekilde adeta bir pompalama tekniği ile çıkarılabilir.

 

Wageningen biyoveterinerlik araştırma merkezinden Moleküler biyolog Paul Wichgers Schreur ve çalışma arkadaşları bu minyatür antikorların Dünya Sağlık Örgütüne göre ileride yeni bir bölgesel salgına yol açacak Bunya virüslerine karşı koruyucu olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Rift Vadisi humması asli olarak çiftlik hayvanlarını hedef alır ve Africa ve Ortadoğuda sık görülür, ayrıca insanları da hasta edebilmektedir. Schmallenburg virüsü ise 2011 yılında Almanya’da keşfedilmiştir, insanları hasta edemez ancak koyunları ve keçileri hasta edebilmektedir.

 

Bu adı anılan virüslerin Lama’lara enjekte edilmesinin akabinde bilim adamları hayvanın kanından antikorları izole ettiler. Bilimadamları Lamaların 70 civarı antikor ürettiğini ve bu antikorların virüsleri tanıyıp onlara bağlandığını göstermektedir.

 

Bilimadamları işleyişin nasıl olduğunun detaylarını keşfedip bu keşiflerle maymunların böbrek kayıplarını durdurmayı planlamaktadır. Bağımsız varyasyonların da çok etkili olmadığı bu çalışmada görülmüştür, bilimadamları ayrıca onları bir karışım haline getirmeyi planlamaktadır. Wichgers Schreur ve arkadaşlarına göre  karışım haline getirilmiş antikorlar virüsler üzerinde çok daha etkili olabilmektedir.

 

Bilim adamları aynı deneyi yüksek dozda ölümcül virüs vererek farelerde de denedi. Tedavi edilmeyen fareler 3 gün içerisinde hayatını kaybederken kendilerine lamaların karışım antikorları enjekte edilen fareler 10 günün sonuda dahi hayatta kalmayı başarmışlardır. Aynı yaklaşımı Schmallenburg virüsü içinde deneyen bilimadamları benzer sonuçlar elde etmiştir.

 

Bu çalışma ile adı anılan bilimadamlarına göre küçük antikor parçaları işe yarayabilmektedir. Araştırmacılar hala yanıt bekleyen sorular bulunduğunu ve daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini belirtmektedir. Onlara göre bu işe yarayabilecek bir yöntem ve insanlar üzerinde denemeye başlamadan önce daha fazla çalışma gerekli ancak yüksek ihtimalle Korona Virüs salgınına potansiyel bir tedaviyi zamanında yetiştiremeyecekler.

 

Oku! Kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren Rabbin, en büyük kerem sahibidir. Alak Süresi 3-4-5

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vucutlarimiz Nasil Calisir ? Tesadüf Degil 6

Serimize devam ediyoruz. Önceki yazılarda görebileceğiniz uzere yazarımız Prof. Howards Glicksman kademe kademe hücresel islem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir