Ahtapotun Zekasi- Evrime Meydana Okuma

Discovery Enstituden Denis Cleary Ahtapotlardaki zekaya dikkatimizi çekiyor. Ancak ahtapottaki zekaya dikkat çekmesinin nedeni ahtapotlardaki yada bizdeki zekanın doğal seleksiyon mekanizması ile incelediğinde bir anlam icermemesidir. Evrimcilere gore insan avlanma konusunda ki problemlerini çözmek icin bilinç kazanmistir ( Burada daha once pek kez tekrarladigimiz seyi tekrarlayacağım. Evrimde degisimler mutasyonlar ile gerçekleşir ve mutasyonlar tesadufidir, bir amaca gore gerçekleşmezler. Evrimciler bu ornegimizde olduğu gibi su canlılar sunun icin Boyle oldular gibi seyler söylediklerinde agizlarina kürekle vurabilirsiniz bunu bunları bilim adamı olarak söyleyemez ancak dinine inanan bir inançlı gibi anlatabilir. )

Aslinda yazar evrendeki doğal süreçlerin normalde zeka içeren bir seyin kendiliğinden var olması icin uygun olmadigini evrimcilerin argüman penceresinden göstermektedir. Oleary zekanın yada zekice davranislarin pek cogunun doğal seleksiyon ile alakası olmadigini yine evrimcilerin ağzından ikrar ettirmektedir. Aslinda zeka konusunda en inanılmaz şey insanin bilinç sahibi olup sistemin yoneticisi olmasıdır. Insan bu sistemin ortasına nasıl yerleşmiştir ? Neden sadece insanda medeniyet oluşturabilecek bilinç mevcuttur ? Yaratici insan oğluna neden bilinç vermiştir ?

Yazinin orjinaline suradan ulaşabilirsiniz

Ahtapotun Zekasi- Evrime Meydan Okuyus

Makalemizde, yaklaşık 700 milyon yıl once evrim patikasında ayrıldığımız düşünülen ahtapotun, omurgasızlar arasında en zeki olanı olarak kabul edildiğini ve genel hayvan zekası hakkındaki yaygın varsayımları sorguladığını belirtiyoruz. Ahtapot, kısa ömürlü bir yalnız yaşayan olarak da bilinir. Ayrıca sinir sistemi yapısı, tipik memeliler veya kuş modellerinden tamamen farklıdır.

Merkezi bir sinir sistemi olmayan ahtapotun sinir sistemi tüm vücudu boyunca yayılmıştır. Sinir hücrelerinin üçte ikisi beyninin içinde değildir ve bu sistemin nasıl çalışabileceği konusunda bile araştırmacılar emin değildir, ancak çalışır.Dahası, bu sinir hücrelerinin birçoğu beyin aracılığı olmadan birbirleriyle iletişim kurabilir. Temelde, ahtapotun kollarındaki sinir sistemi beyinden geçmeden birbirleriyle iletişim kurabilir. Yani ahtapot beyni, kolun ne yaptığının bile farkında değil, ki bu düşünmesi bile güç bir durumdur. Ayrıca, ahtapotun hafıza sisteminin de beklenenden farklı olduğunu gösteren yeni bir çalışma bulunmaktadır: Tipik modellerin aksine, dikey lob ağı, yalnızca girdi sinirlerinden octopus davranışını kontrol eden çıkış sinirlerine bilgi ileten bir ileri besleme yapılandırmasında çalışır.

Bu basitliğin merkezi noktası, yaklaşık 25 milyon ara nöronun organizasyonel yapısıdır ve bu nöronlar iki ayrı gruba ayrılmıştır: basit amacrine hücreleri (SAM’lar) ve karmaşık amacrine hücreleri (CAM’lar). Yaklaşık 23 milyon SAM, görsel özellikleri öğrenmeye yönelik sinaptik takviye yoluyla uzmanlaşır. Buna karşılık, yaklaşık 400.000 CAM, etkinlik düzeylerini konsolide etme görevinde önemli bir rol oynar.Bu iki tip hücre, çıkış katmanındaki büyük hücrelerle bağlantı kurmak için akson dallarını gönderir. Öğrenilen bilgiyi ileten basit hücreler büyük hücreleri etkin hale getirirken, karmaşık hücreler onları daha az etkin hale getirir ve beyinin nasıl verimli çalıştığını kontrol eder.

 

Ahtapotlarda Yuce Allahin diger yarattigi canlilar gibi kompleks canlilardir. Ahtapotlarin 3 adet kalbi bulunmaktadir.
– Avlanacaklari esnada daha cesur bir kisilige burunen ahtapotlarin kopek baliklarina dahi saldirdiklari gozlemlenmistir
– Ahtapotun kollarindan birinin kopmasi halinde canlida yeni kol ortaya cikar.
– Beyin buyukluklukleri fiziki oran olarak pek cok canlininkinden buyuktur.
– Cok iyi bir saklanma kabiliyeti ile yaratilmislardir. Bu seebpten onlara deniz bukalemunuda denmektedir.
– Cok degisik bir yaratilisa sahip olan ahtapotlarin noronlari kollarindadir.
– Midye kabuklarini cok severek yemesi ile unlu bu canli onlarin kapanabilecegini bilmekte ve bu sebepten midyelerin arasina as koymaktadir.
– Hafizalari oldukca uzun surelidir ancak omurleri kisadir.
– Son derece zekice avlanma metodlari kullanmaktadirlar.
– Akvaryumlarda bulunan ahtapotlara bakicilari oynamalari ve vakit gecirmeleri icin legolar ve kavanozlar vermektedirler.
Ahtapotlar yeryuzunde ilk olarak gorundukleri tarihten yani yaklasik 370 milyon yildan bu yana hep zekilerdir. Ilk olarak yeryuzunde goruldukleri tarihtede ayni yaratilisa sahip olan ahtapotlar hala ilk gunku morfolojiye ve zekaya sahiptirler. Ahtapotlar kendilerinde var olan muthis ozellikleri kendiliklerinden kazanmamis Yuce Allahin yaratmasi ile var olmuslardir.

Ahtapotun sistemi, oldukça zeki olduğunu göstermektedir.

Ahtapotun olağanüstü zekası, deniz biyologları ve nörologlar için benzersiz bir araştırma konusu olmaktadir. Araştırmalar, ahtapotun bir kavanozu açabileceğini veya bir labirenti çözebileceğini göstermiştir. Ancak, birçok çocuk gibi, ahtapot da davranış sınırlarını zorlama eğiliminde olan bir impish yön geliştirir. Birçok akvaryum, ahtapotsuların bekçi programlarını ezberleyerek yakındaki tanklara girmeyi ve balık çalmayı başardığını bulmuştur; aynı zamanda deniz biyologları, vahşi ahtapotların hiçbir görünür neden olmadan balıklara yumruk attığını keşfetmiştir.

Washington Üniversitesi davranış bilimci Dominic Sivitilli, yukarıda bahsedilen ilk makalenin ortak yazarlarından biri olarak, ahtapot araştırmasının evrende yaşamın sınırlarını nasıl test etmemize yardımcı olabileceğini düşünüyor. Ancak dış uzayda yaşam sadece ahtapotun gündeme getirdiği bir soru değil. Eğer evrenin zeka veya tasarım içermemesi gerekiyorsa, neden sadece bir değil, en az iki farklı zeka sağlama sistemi var oldu,  Bunun olasılıkları nelerdir?

Jelatin kaplılar da bir beyin olmadan öğrenebilirler ve şu anda bitkilerin zekası üzerine bir anlaşmazlık devam etmektedir.

Eğer tamamen farklı yaşam formlarının farklı zeka sistemleri geliştirmesi “doğal” ise, muhtemelen evrende zekaya doğru ilerleyen bazı yaşam formlarını yönlendiren evrensel bir şey bulunmaktadır. Bu sadece hayatta kalmak için Darwinist doğal seçim olamaz, çünkü diğer birçok yaşam formu çok sınırlı zeka ile oldukça iyi hayatta kalabilir.

İnsan bilincinin evrimiyle ilgili tartışmalarda karşılaştığımız aynı sorun budur. Bize, insan bilincinin sadece daha verimli avlanmalarına olanak tanımak için evrimleştiği söylenir. Ancak kurt sürüleri, aslan sürüleri ve orca grupları hiçbir zaman verimli avlanmak için insan türü bir bilince ihtiyaç duymamışlardır. Evrenin altında zeka veya bilinç olmadığını göstermeye çalışan bir teori, neyin nasıl var olduğunu hesaba katmak konusunda pek başarılı değildir.

Farklı zeka sistemlerini etkinleştirmek için farklı sistemler hakkında ciddi bir şekilde araştırma yapmaya yeni başladık ve yol boyunca daha fazla sürprizle karşılaşabiliriz.

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Hücre Bir Fabrika Degildir, Ondan Çok Daha Fazlasidir

”Hücre bir makine gibidir”, ”hücre çok gelişmiş bir fabrika gibidir” vb. pek çok benzetmeyi konuyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir