Bitkilerdeki Yaratılış Mucizesine Bir Örnek

Gözümüzün önünde her an mucizeler gerçekleşmektedir. Bunların bazıları bizzat, direkt gözlemlenebilecek durumdayken bazılarıda Allahın verdiği bilinç ile araştırmamızın sonucu ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki çok kısa yazıda Evrenin Yüce Yaratıcısı olan Allahın bitkilerde yarattığı soğuğa karşı onları koruyan bir takım basit görünen ama önceden ayarlanmış sistemlerde yaratılışı bizlere nasılda gösterdiğini göreceksiniz. Görmek, Allaha yönelmek isteyene her an her saniye yeni bir sebep ama onun yarattığı yeryüzünde onu unutarak yaşayan bedbahtlar görmek istemezse bu onların kendi seçimidir.

 

Çünkü Allahı tanıyabilmek, onu sevebilmek ve ona yönelebilmek için insanın bir bedel ödemesi gereklidir. Bu bedel samimi olarak yaratılmış şeyler üzerinde kafa yorması ve bununla alakalı sorular sormasıdır. Söz gelimi ”ellerimdeki müthiş tasarımı kim yarattı ?” sorusu gibi. İnsan ellerindeki bu muazzam tasarıma sahip olmak için herhangi bir çaba göstermedi peki nasıl sahip oldu ?

 

Size verilenler hakkında düşünmekten kaçındığınız yada herhangi bir cevap verdiğinizde o cevabın hakkını vermediğiniz durumlarda onu önemsememiş olursunuz. İnsan haddi olmayarak Allahı hayatındaki önemsiz bir detay konumuna düşürdü, Allahı tanıyabilmek ve ona yönelebilmek için ona verilmiş muazzam fırsatları elinin tersiyle tepiyor. Oysa Allahı tanıyana daha büyük mutluluk yoktur.

 

De ki “Göklerde ve yerde olanlar kimindir?” De ki “Allah’ındır.” O, rahmeti Kendi üzerine yazdı. Sizi kendisinde şüphe olmayan kıyamet gününde elbette toplayacaktır. Nefislerini hüsrana uğratanlar, işte onlar inanmayanlardır.

 

Bitkilerin Soğukla Mücadelesinde Allahın Zatını Görmek

 

Bitkiler Soğuk havalarda kendilerini korumak için bazı tedbirler alırlar. Gelin kısaca bakalım;

Bitkiler  soğuktan kaçamazlar ya da hayvanları koruyan kalın kürkleri vb. yoktur. Ancak Yüce Allah bitkilere bahşettiği özel sistemlerle bitkileri soğuktan korur.  Bitkiler için asıl tehlike sopukla beraber gelen don olaylarıdır. Pek çoğumuz tarım ürünleri ile alakalı kış haberlerinde ağaçları yada sebzeleri don vurdu vb. haberler duymuşuzdur.  Donma ve çözülme olayları sırasında bitkilerin içindeki su dolaşım sistemi içinde kabarcıklar oluşur. Bu tıpkı bir buz kalıbı içerisine sıkışan hava kabarcıklarına benzer. Bu buz kalıpları eridiğinde içerisindeki baloncuklar birleşir buda bitkinin beslenme damarlarının bu baloncuklar tarafından tıkanacağı ve bitkiyi öldüreceği anlamına gelmektedir.

Bitkiler Allahın onlarda yarattığı sistemler ile bunlar ile başa çıkabilmektedirler.

 

Yaprakları Dökme Yöntemi: Kuzey Amerika Ceviz  ya da Meşe ağacı gibi bazı bitkiler don olayının oluşturacağı zarardan korunmak için yapraklarını kış gelmeden önce dökmektedirler Bu şekilde köklerden yaprağa olan su akışını bloke etmiş olurlar.

 

Kanalları Daraltma: Huş ve Kavak ağacı gibi bazı bitki türleri ise su naklini çok daha dar su taşıma hücrelerini kullanarak yapar. Bu dar su hücre kanalları donma ve çözülmeye karşı daha az elverişlidirler.

Dinlenme Dönemine Girmeleri: Bazı bitkiler ise ölerek toprağa geri döner. Sonra uygun şartlar oluşunca köklerinden yeniden filizlenmeye başlar.

Yapılan gözlemler bitkilerin kış gelmeden hazırlıklar yaptığını göstermiştir. Vicdan, akıllı bir kişi bu durumda bunun üzerine düşünmelidir pek tabi bunun üzerine samimi olarak düşünen biri aşağıdaki sonuca ulaşacaktır.

Gözleri, kulakları, elleri, ayakları, sinir sistemi ve beş duyusu olmayan, toprağa sabit olarak bağlı ve hareketsiz duran bitkilerin dışarıda olan biteni algılaması ve oluşan değişimi fark etmesi,  , bunun bir tehlike olduğunu kavraması, bu tehlikeye karşı kendini koruma altına alması ve bunun için yöntem geliştirmesi ve bu yöntemin başarılı olması elbette Yüce Allah’ın sonsuz aklı ve ilminin bir sonucudur. Yani bu sistem bitki yaratılırken Allah tarafından ona bahsedilmiştir.

Biraz Daha Zihin Jimnastiği

Ağaçlar köklerinden gelecek suyun donacağını, içinde oluşacak hava kabarcıklarının daha sonra buzun erimesi ile birleşerek su damarları içinde engel/blok oluşturacağını, ağaç oluşan büyük hava kabarcığının suyun yukarı çıkışına engel olacağını nereden bilmektedirler? Ağaçların tüm bunları hesaplayacak kadar fizik ve kimya mühendisi olması nasıl mümkündür? Bunları bilmesi için dışarıdan su kanallarını görmesi, bunu tespit etmesi gerekmez mi? Hayatı boyunca hiç görmediği ve kendi içinde mevcut olan bir sistemi ağaçlar nasıl bilirler? Kışın geldiğini yada geleceğini nereden bilebilmektedirler ?

Soğukla birlikte donun başlayacağını, sıcaklığın azalması ile sıvı haldeki suyun katı hale geçeceğini ve yine ısı artışı ile suyun katı halden sıvı hale geçişini nasıl bilirler? Bütün bu mühendislik çalışmasını aklı ve şuuru olmayan bir ağacın yapabilmesi mümkün mü? Bu sorunun cevabı elbette hayırdır. Bu canlılara sahip oldukları tüm özellikleri ilham eden Yüce Allah’tır. Ayette şöyle buyrulur:

“Andolsun, onlara: “Gökleri ve yeri kim yarattı, Güneş’i ve Ay’ı kim emre amade kıldı?” diye soracak olursan, şüphesiz: “Allah” diyecekler. Şu halde nasıl oluyor da çevriliyorlar?” (Ankebut Suresi, 61)

 

Bütün canlılar bize kendilerini yaratan Allah’ı tanıtırlar. Hiç kuşkusuz ki burada övülmeye layık olan, tüm canlıları sahip oldukları yeteneklerle yaratan Allah’tır. Yeryüzündeki her şey gibi tüm bitkiler de Allah’ın özel olarak yarattığı sistemler sayesinde varlıklarını sürdürmektedirler, yani Yüce Allahın kontrolündedir.

“Göklerde ve yerde her ne varsa O’nundur. Şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan (Gani)dır, övülmeye layık olandır.” (Hac Suresi, 64)
Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vucutlarimiz Nasil Calisir- Tesadüf Degil 7

Prof. Howard Glicksmanin serisini çevirmeye devam ediyoruz. Serinin her biri vucutlarimiz ile alakalı olduğu icin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir