İnsanlığın daimi problemi olan müşriklik ile ilgili bilgilerin internette oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu sebepten ötürü 3 yazıdan oluşacak kısa bir seri hazırlamak istedim. Serinin birinci yazısı ile giriş yapıyorum.
Müşrik, Müşriklik Nedir
İslam dininin Kuranda en çok eleştirisini yaptığı, ilk müslümanların ve Muhammet peygamberin mücadelesinin büyük çoğunluğunu kendileri ile gerçekleştirdiği müşrikler kimdir, müşriklik nedir ?
Yaptığım yurtdışı seyahatlerde yada yurt içinde ki münazaralarımda ilk müslümanların ağırlıklı olarak mücadele ettiği hatta kuranda pek çok yerde onlar ile yapılan ve yapılacak olan mücadeleye karşı uyarıların bulunduğu müşrikliğin ve müşriklerin kim yada ne olduğu maalesef günümüzde ki müslümanlar tarafından hiç bilinmemektedir. Bu bilgisizliğin bu denli yaygın olması da müşriklerin en çok kınandığı durum olan ”Allaha aracılar koşmadan inanmamaları” günahının müslümanlarca tekrar edilmesine sebebiyet vermektedir.
Uydurdukları bir yalanı Allah’a mal eden veya onun ayetleri karşısında yalana sarılandan daha büyük yanlışı kim yapabilir? Şurası kesin ki bu suçu işleyenler umduklarına kavuşamazlar. Kendilerine zararı olmayacak ve bir fayda da sağlamayacak olan varlıkları Allah ile aralarına koyarak onlara kulluk eder ve şöyle derler: “Onlar, Allah katında bizim şefaatçilerimizdir.” De ki: “Göklerde ve yerde bilmediği bir şey var da Allah’a onu mu haber veriyorsunuz!” Allah, onların ortak saydıklarından uzak ve yücedir. Yunus Süresi- 17-18
Peki Müşrik Nedir, Müşrik ortak koşan anlamına gelmektedir. Tabi ki kelime anlamı itibariyle ortaklık anlamına gelen müşrikler için bu ortaklığın birincisi her zaman Allahtır. Müşriklerin müşrikliği işte bu noktada ortaya çıkmaktadır, Allahın sahip olduğu güç ve özellikleri kendisi gibi zavallı bir insana addetmesi ve Allahın işinde onun ortağı olarak görmesidir. Ancak bu açıklama da yetersizdir, içimizdeki müşriklerin de yoğun ölçekli katkısı ile müşrikliğin şirkin tanımı o derece çorba haline getirilmiştir ki şirk batağının en derin noktalarında ki bazı tarikatların üyeleri bile ” Biz şeyhimizi, liderimizi Allaha ortak koşmuyoruz, aksine onun yüzü suyu hürmetine onu vesile kılarak Allaha yaklaşıyoruz” demektedirler. Yani kimse göz göre göre açık açık ben Allaha eş koşuyorum demez. Tarihte de bu olmamıştır. Herhangi bir tarikatçı yada vb. ile (tabi ki hepsinin şirkin içinde olduğunu söylemiyorum) birebir yada grup tarzı görüştüğünüz dede aynı şeyi göreceksiniz, siz Kuranın size öğrettiği şekilde
De ki “Allah ile kendi aranıza koyup yardıma çağırdıklarınıza kul olmam, bana yasaklandı. Bu yasak, Rabbimden (Sahibimden) bana, açık âyetler geldiği vakit kondu. Ben varlıkların sahibine teslim (müslüman) olma emri aldım.” Mümin Süresi 66
Onları inanmaya çağırınca onların vereceği cevap da tek düze olacak ” Biz onlara bizi Allaha yaklaştırsınlar diye teslim oluyoruz” Ancak kuranda da böyle teslim oluşların şirk olduğu gerçeğine dikkat çekilmektedir.
Bilinmeli ki halis dindarlık yalnız Allah için olanıdır. Allah’tan başka şeyleri kendilerine koruyucu kabul edenler, -ki “sadece bizi Allah’a yaklaştırsınlar diye onlara tapıyoruz” diyorlar- ayrılığa düştükleri konularda Allah onların arasında hükmünü verecektir. Yalancı ve inkâra saplanmış kimseyi Allah kesinlikle doğru yola yöneltmez.
Müşrikler kendilerinin şirkin içinde olmadıklarından o derece emindirler ki Allahın huzurunda yemin ederek biz müşrik değildik diyeceklerdir.
Bir gün onların hepsini toplayacağız, sonra bize ortak oluşturanlara /müşriklere şöyle diyeceğiz: “Ortaklarımız olduğunu iddia ettikleriniz nerede?” Onları yakan şey şu sözleridir: “Rabbimiz olan Allah’a yemin ederiz ki biz şirk koşan kimseler değildik.”Baksana; kendilerini nasıl da kandırmışlar? Uydurdukları ortaklar da onları terk edip gitmiş! Enam Süresi 22-24
Tanımın bir kez daha özetlenmesi bilgilerin netleşmesi açısından son derece faydalı olacaktır. Müşriklik ortaklık demektir. Müşriklerin Allaha ortaklığı durumunda iki adet varlık vardır, biri ve ortakların tartışmasız büyük olanı Yüce Allah diğeri ise bulunduğu ülkeye, gruba, tarikata, menfaate göre değişecek olan grup yada toplumdaki lider konumda ki kişi. İbadet eden yani şirkin çarklılarının en küçüğü olan şirk koşan kişiler bu alimlerini Allaha ortak koştuklarını asla kabul etmezler, zaten sonraki yazılarda göreceğimiz gibi bahaneleri de hazırdır, ” biz onlara bizi Allaha yaklaştırsınlar diye dua ediyoruz” derler. Ancak dua ibadetin özüdür ve dua formatındaki istekler sadece Yüce Allahtan istenebilir. Basitçe şirk budur, tanımı oldukça basittir ancak bu hastalık insanlığın en büyük virüsüdür ve virüs her dönem hayat şansı bulmuştur.