Prof. Stephen Meyer- Tanrı Hipotezi Bilime Geri Döndü

Allah Kavramının Bilim Dünyasına Geri Dönüşü- Profesör Stephen Meyer ve Son Kitabı

 

Akıllı Tasarım hareketinin dünya çapındaki en popüler taraftarlarından biri olan Prof. Stephen Meyer harika bir kitap ile yine tartışmaların fitilini ateşledi. ”Tanrı Hipotezinin Geri Dönüşü” başlığını taşıyan kitap 30 marttan itibaren satışta olacak ancak daha şimdiden kitaptan kısa özetler ile bilim dünyası bu konuda tartışmaya başlamış durumda.

 

Fransız devrimi ile hızlanan sekülerleşme süreci sırtını hep bilime dayıyordu. Aslında bugün çok daha iyi anlıyoruz ki sırtını bilime değil insanoğlunun cehaletine dayamış. Şimdi insanoğlu Allahın kendisine verdiği akıl nimetini kullanmaya devam ettikçe Allahın zatını, bıraktığı izlerde çok daha güçlü şekilde görebilmektedir.

 

Not; Profesör Meyer’in yaşadığı ülke ABD bu yüzden örnekleri yada incelemelerinde ABD’ye ait lokal unsurlar bulunmasının nedeni bu, kendisi de bir hristiyan bu sebeple örneklerini kilise yada incil özelinde seçmesi şaşırtmamalı. Ancak kitapları yada makalelerinde hristiyan kimliğinden eser yoktur. Onun için kitaplarında konuşabilecek tek şey kanıtın kendisidir.

 

Biz onları yalnızca hak ile yarattık. Ancak onların çoğu bilmezler. Duhan 39

 

 

Bu yazı https://evolutionnews.org/2021/03/meyer-interview-in-world-magazine-big-bang-as-the-first-effect-the-first-event/ adresindeki röportajın kısmen çevrilmesinden ibarettir. Daha fazla bilgi için ilgili adres ziyaret edilebilir. Worldmagazine dergisinde orjinal hali bulunabilecek olan röportajı aynen yayınlandığı şekliyle çevirdim.

 

Allah varlığının kanıtlarını düzenli olarak karşımıza çıkarmaktadır. Artık bu kanıtları bir an olsun dahi pas geçemiyoruz.

 

Bigbang İlk Etki idi, İlk Organizasyon

 

Worldmagazine[1] dergisinde yayınlanan  Stephen Meyer’in son kitabı ”Tanrı Hipotezinin Geri Dönüşü” ile ilgili röportaj çok sade bir görüntü içermektedir. Kitabın kısa bir özeti ile alakalı sayılabilecek röportaj C. Derrick tarafından gerçekleştirilmiş. ( Burdan sonrasında kalın fontlanmış sorular dergi editörünün sorduğu sorular verilen cevaplar ise Profesör Meyer’in cevaplarıdır. ÇN)

 

Tanrı Hipotezi Nedir ?

Bu görüş Allahın varlığını bilimsel olarak savunur ve biyoloji ve kozmolojideki dikkat çeken pek çok fenomenin teistik bakış açısı çok daha iyi açıklanabileceğini savunur. Ben Tanrı hipotezinin keşfettiğimiz en kilit argümanlar için öneriyorum. Evrenin kökeni, hayatın kökeni ve gezegenimizdeki yeni yaşam formlarının kökeni.

Neden Geri Dönüş Kelimesini Kullanıyorsunuz da Sadece Tanrı Hipotezi Demiyorsunuz ?

 

Bunu geri dönüş olarak adlandırıyorum çünkü bilimsel devrim kabaca 1300’lü yıllarda Hristiyanlığın bir kurumu gibi gerçekleşmeye başladı bunun ardından gittikçe daha da fazla bilim adamı bilimi incildeki terimler ile isimlendirmeye ve ilişkilendirmeye başlamıştır. En kilit fikirler ise sistematik incelemenin yenilikler getirebilmesi ve bizim doğayı anlamamıza yardımcı olmasıdır. Çünkü biz zekayı ön planda tutan bir yaratıcının yarattıkları idik, böylelikle zekayı ve mantığı idrak edebildik buna ek olarak tasarımı ve yaratıcının doğanın içerisine yüklediği kanunları anlayabildik. Teizm bilim yapmak için bir çerçeve sağlamaktadır ve bilim adamları bu çerçevenin bilimsel temelde sağlam olduğunu gösteren kanıtları keşfetmeye devam etmektedirler.

 

Bilim Dünyası Bahsettiğiniz Vakıf Özelliğinden İleri Gidebilmişmidir ?

 

Az önce bahsettiğim o bilimsel çerçeve 19. yüzyılda bilimadamlarının artan sayıda ve oranda bilime materyalist bir görüntü ile yaklaşmasıyla seküler bir görüntüye kaymaya başlamıştır. Onlar kendilerini güneş sistemini, hayatın kökenini, canlıların kökenini vb. tamamen yönlendirilmemiş kör süreçler ile açıklayabileceklerine dair ikna etmişlerdi. 19. yüzyılın bitiminden önce batılı bilimadamlarının ezici çoğunluğu materyalistik yada naturalistik olarak isimlendirebileceğimiz sekülerliğin etkisi altına girmişlerdi. Tanrı Hipotezinin Geri Dönüşü işte tam bu noktada 3 bilimsel olağanüstü keşfin nasıl da Tanrı görüşünü tekrar bilimin içerisinde soktuğunu açıklamaktadır ve bunun teizme nasıl güçlü destek sağladığını da açıklamaktadır.

 

Bigbang Stephen Meyer’ın argümanlarının temelini oluşturmaktadır. Bana öyle gelmekteydi ki hiç kimse Bigbang gibi bir argümandan yaratıcının varlığına dair bir meydan okuma çıkarabilsin ama görünüşe göre bazıları bunu yapıyor;

 

Pek Çok Hristiyanın Görmezden Geldiği Bigbang Gerçekten Görmezden Gelinebilir mi ?

Pek çok hristiyan Bigbang in ne olduğu ile alakalı yanlış anlamalara sahip. Konferanslarda, kişisel görüşmelerimde, okullarda pek çok hristiyan ile bunu konuştum. Onlar bilimadamlarının Bigbang görüşünü Tanrı kavramı yerine koyduklarına inanıyorlar ama bu doğru değil. Bigbang ilk hareket, yaratılışın ta kendisi, uzay ve zamanın yaratılışının ta kendisi.

 

 

 

 

[1] Bir yayın grubu. Daha fazla bilgi için https://world.wng.org/2021/03/seeing_the_mind_behind_the_universe Erişim tarihi; 28/03/2021

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vücutlarımız Nasil Çalisir ? Tesadüf Degil 12

Editörün notu; Varlığımızın karmaşıklığı ve mükemmelliği, her bir parçasının amacına uygun şekilde işlediği bir tasarımın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir