Kestane özellikle kış günlerinde eski sobalı evlerimizin üstünde hazırladığımız güzel bir keyif yemişi olarak aklımızda yer edinmiş olsada ciddi manada sağlık için faydaları bulunmaktadır. Yeryüzünde ve gökyüzünde hiçbir şeyi sebepsiz yaratmayan Yüce Rahmanın kestaneye faydalar vermemiş olması da düşünülemezdi zaten.
Kestane Allahın insanı ilk bilgilendirdiği, ilmini verdiği meyvelerden biridir. Dışı dikenli bir kabuktan oluşan meyvenin içersindeki kabul ince ve soyulabilir bir yapıdadır.
Hemen her yaştan insanın severek yediği kestanenin faydalarını zikretmek gerekirse;
Kansızlığa İyi Gelmektedir
Önemli bir enerji kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 190-210 kalori bulunmaktadır. Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri yönünden çok zengindir. Ayrıca bol miktarda C, B1, B2, B6, E ve PP vitaminleri içermektedir. Şeker ve proteince de zengindir. Yağ oranları düşüktür. Bazı kaynaklar ve uzmanlara göre Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir.
Muhtevasındaki nişasta, mineral tuzlar, özellikle de potasyum ve diğer besin değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı mükemmel bir sağlık iksiridir. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenler. Kasları güçlendirdiği iddia edilsede bu ciddi bir etki değildir. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Karaciğer yorgunluğunu ve şişkinliğini geçirir. Kansızlığı giderir, vücudun kan üretimini hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır. Balla karıştırılmış kestane püresi özellikle iştahsız çocuklar için çok faydalıdır.
Önemli Bir Mineral Olan Potasyumun Deposudur
Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilmektedir. Çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunmaktadır. Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca kestane kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Ancak damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarlarda yemeleri tavsiye ediliyor. Çünkü kestane içeriğinde şekerde ihtiva etmektedir ve sıradan bir meyveden farklı bir muamele yapılmamalı, ölçülü tüketilmelidir.
- Kestane İçerdiği mineraller ile Cinsel gücü destekler
- İyi bir enerji kaynağıdır
- Üretiminde kimyasal gübre vb. kullanımına ihtiyaç duymadığı için daha sağlıklı bir besin olarak değerlendirilebilir.
- Prostat sorunlarına iyi geldiği iddia edilmektedir
- İçeriğindeki diyet lifi sayesinde kilo vermede kısmi etkileri olabilir.
- Bağırsaktaki faydalı mikrop florasını destekler
Önemli Not; Kan inceltici ilaçlar ile düzenli tedavi alanların günde birkaç kestaneyi geçmeleri önerilmez.