İnsanın Kaderi-Yanma İşleminde Odun Özünün Önemi- Prof. Michael Denton Seri (11)

Prof. Michael Denton’un medeniyetimiz, kökenleri ve gösteriği bilinçli yaratılış ile ilgili yazdığı seriye çevirmeye devam ediyorum. Serinin bir kaç önceki yazısının girişinde de yazdığım gibi çeviriler moto-mot, kelimesi kelimesine çevrilmemekte ancak yazının akışına ve genel bütünlüğe uygun bir şekilde ekleme yada çıkarmalar yapılmaktadır. Yazıyı çevirmem maksadım insanların bilinçli bir yaratılışı gösteren bilimsel gerçekler ile tanışması, böyle iken yazıyı daha anlaşılabilir bir hale getirmek bence oldukça makul bir çözüm. Yazının orjinaline https://evolutionnews.org/2020/08/the-role-of-lignin-for-fire-explained/linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Dr. Denton bu kısa yazısında insanların yine üzerinde çok düşünmediği bir başka yaratılış kanıtından bahsetmekte, Denton odun özünün medeniyetimiz ve hayatımız için ne kadar önemli olduğunu kısa, sade ancak çok açık bir şekilde göstermektedir. Allah verdiği nimetleri keşfedebilmemizi sadece adının zikredilmesi ve hayatların kendisine yöneltilmesi için için müsaade etmiştir, yoksa bizim biyolojik olarak canlılardan et ve kemik olarak bir farkımız yok. Hayvanlardan bizi ayıran entellektüel yapınızı kullanın ve bugün hayatınızı Allaha yönlendirin. Hayat sadece Allah içindir…

 

Yeşil Ağaçtan size ateş çıkaran odur, ondan ateş yakarsınız Yasin 36/80

 

İnsanın Kaderi- Yanma İşleminde Odun Özünün Önemi- Prof. Michael Denton Seri (11)

 

 

Bitki hücrelerinin aşina olmadığımız benzersiz özellikleri ve çok önemli birleşimleri;

Fotosentez için doğanın uygun koşullarına ek olarak, büyük odunsu bitkiler ve ağaçlar, diğer başka doğada bulunan şeyleri yakmaya uygun hale getirirler, odun özünden[1] bahsediyoruz.

 

Odun özü bitki hücreleri için  olmazsa olmaz bir birleşimdir, güçlenmeleri için zorunlu bir maddedir ve aynı zamanda uzun ağaçlara sağlamlıkları için ham madde sağlar. Olmazsa olmazdır çünkü odun özü enzimatik katalizasyona karşı oldukça dirençlidir ve onun toprakta bozunum süreci de bir o kadar  yavaştır, bu durum humus formasyonu[2] denilen duruma sebebiyet verir ve bu formasyonda özün içerisindeki su ve minerallerin toprağın üstünde kalmasını sağlar.[3] Bu durum büyük ağaçların büyümesine ve engin devasa bitki örtüsü oluşturmasına müsaade etmektedir, carboniferus[4] döneminde bataklığa benzer bir haldeki yeryüzünde inanılmaz bir bitki örtüsü ve devasa ormanlar vardı bu dönemde yeryüzünde oluşan kömür yatakları  endüstriyel çağın başlaması için gereken hammaddeyi sağlamıştır. Odun özü olmadan ağaçsı bitkiler, odun, kömür, çömlek, ateş ve kesinlikle demir ve diğer metalurjiyi sağlayan metallere kesinlikle  sahip olamayacaktık.

 

Başka Bir Goldilocks[5] Birleşimi

 

Odunsu ağaçların büyüyüp serpilebilmesi için pek çok farklı şart gereklidir. Birincisi bu ağaçların yaprakları direkt güneş ışığına maruz kaldıklarında yapraklarını kaybedebiliyor olmalılar. Bu soğutma özellikli buharlaşma, aktarma ve radyasyon gibi fundamental fiziksel fenomenler tarafından sağlanan goldiloks bileşimleri vasıtasıyla başarılabilinmektedir. Ek olarak ağacın gövdesi ve dalları güçlü olmalı, bu güçlü yapı bir başka değişle sağlam materyaller eğilip bükülmeye olanak sağlar ve sıkıştırıcı kuvvet ise ağacın bükülebilme özelliğinin devamını sağlar. Selüloz[6] ve odun özünün birleşimi bitki, ağaç hücrelerine ihtiyaç duydukları kuvveti temin eden muhtemelen en uygun birleşimdir.

 

Ağaçlar güçlü gövdeler ve dallarını güneşin ısısından korumak zorunda oldukları gibi büyük, uzun ağaçlar suyu çekebilmek ve emebilmek zorundadır, bazı ağaçların yerden metrelerce yükseklikte olduğunu hatırlayın. Su, yeryüzündeki hayatın olmazsa olmaz maddesidir ve tüm hücresel fizyoloji buna ihtiyaç duyar, örnek vakamızda ki bitki hücreleri fotosentez için bil ahire ihtiyaç duymaktadırlar. Su, ağacında dahil olduğu organik bileşiklerin oluşabilmesi için gerekli hidrojen atomunun hem de oksijen atomunun atmosfere bırakılması için gereklidir. Su ayrıca bitki hücreleri tarafından buharlaşmalı soğutma yöntemi içinde kullanılmaktadır, bu yöntem ağaç yapraklarının sıcak havalarda ısısının düşmesini sağlar böylelikle yapraklar dayanıklı olur.

 

 

[1] https://tr.wiktionary.org/wiki/odun_özü Erişim tarihi 23/10/2020

[2] https://tr.yellowbreadshorts.com/2575-how-humus-is-formed-useful-properties-of-humus-for-soil.html Erişim tarihi 23/10/2020

[3] Matti Leisola, Ossi Pastinen, Douglas D. Axe, “Lignin—Designed Randomness,” BIO-Complexity 2012 (2012).

[4] Dünyanın jeolojik çağlarından biri. Daha fazla bilgi için bknz https://ucmp.berkeley.edu/carboniferous/carboniferous.php

[5] Galaksilerin yaşanabilir sınırlarını tabir etmek için kullanılan bir terim. Daha fazla bilgi için bknz https://www.ensonhaber.com/teknoloji/goldilocks-bolgesi-nedir Erişim tarihi; 23/10/2020

[6] https://tr.wikipedia.org/wiki/Selüloz Erişim tarihi 23/10/2020

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vucutlarimiz Nasil Calisir ? Tesadüf Degil 6

Serimize devam ediyoruz. Önceki yazılarda görebileceğiniz uzere yazarımız Prof. Howards Glicksman kademe kademe hücresel islem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir