İnsanın Kaderi- Medeniyetimizin Temeli, Metaller- Prof. Michael Denton Seri (8)

Bu yazı https://evolutionnews.org/2020/07/for-a-technological-civilization-we-must-have-metals/ adresinden 08/10/2020 tarihinde  ingilizceden türkçeye çevrilmiştir. Yazının orjinali ilgili linkten okunabilir.

 

Serinin önceki yazılarında olduğu gibi bu yazıda da Prof. Denton üzerinde neredeyse hiç durulmayan çok önemli yaratılış delillerinden birinden bahsetmektedir. Bu delil, serinin diğer yazıları gibi yine aslında dünyanın insanoğlunun hizmet vermesi ve insanoğlunun burada hüküm sürmesine ve medeniyet geliştirmesine müsaade edecek özellikler ve materyaller ile yaratıldığına dikkat çekiyor. İnsanoğlunun elektriği keşfedip kullanabileceği şekilde yaratan Allah, yarattığı metaller ile medeniyetimize müsaade etmiş ve yön vermiştir.

 

Süleyman’ın emrine de rüzgarı verdik. Sabah gidişi bir aylık, akşam dönüşü bir aylık yol idi. Erimiş bakır menbağını da ona sel gibi akıttık. Hem Rabbi’nin izniyle elinin altında cinlerden de çalışan vardı. Onlardan da kim emrimizden dışarı çıkarsa ona ateş azabından tattırırdık. Sebe12

 

İnsanın Kaderi- Medeniyetimizin Temeli, Metaller- Prof. Michael Denton Seri (8)

 

Teknolojinin ve medeniyetimizin gelişimi için sadece ateş, dünyamızın tam olarak şu anda sahip olduğu ebatlar ve mutlak kesinlikle ayarlanmış bir atmosfer yetmemektedir, bunlara ek olarak bizim medeniyetimizi geliştireceğimiz metallere de ihtiyacımız bulunmaktadır. Bununla birlikte mayalar gibi oldukça sofistike metodlar ile medeniyet geliştiren örneklerde mevcuttur ancak yinede metaller olmadan bir teknolojinin evrenin herhangi bir noktasında gelişemeyeceğini söylemek zor olmasa gerek.

 

Yeryüzünün ortam sıcaklığında bakır ve demir gibi metaller yüksek kopma mukavemetine sahiptirler,(Bunun anlamı bu metaller zor deforme olurlar[1]) ancak aynı zamanda bu metaller işlenerek dikkat çekici bir hale getirilebilmektedir. ( işlenmek kelimesi burada sündürme, germe işlemleri vasıtasıyla metalin değişme yeteneği için kullanılmaktadır.)[2] Çevre sıcaklığının çok yüksek olduğu derecelerde metaller çok yumuşak hale gelmektedirler ( Çelik işlenebilecek yumuşaklığa 400 derece ve üzerinde ulaşabilmektedir.) ayrıca pek çok metal sıfır derecenin altında oldukça narin ve kırılgan olmaktadır.[3] Yani metaller yapılarda kullandığımız çelik kirişler yada kirişler gibi oldukça sağlam yapılara dönüştürülebilecek işlenme özelliklerine sahiptirler.

 

Elektrik İletkeni (Kondüktör) Olarak Metaller

 

Metaller sadece bükülüp işlenebilmesi vesilesi üretilen ve sayısız yerde sayısız amaca yönelik olarak kullanılan aletlerin ham maddesi değil aynı zamanda birer güçlü elektrik iletkenidir. Sünebilen uysal yapıları sebebiyle inşaatlarımızda, yapılarımızda ince parçalar halinde kullanarak elektrik iletim işini yüklenmelerini sağlayabiliyoruz. Yukarıda bahsedilen bu iki özellik yani elektriği iletme özelliği ve uygun yapılara dönüştürebilmemiz için sündürülebilir, şekillendirilebilir özelliği olmasaydı biz asla bir elektrik çağında bahsedemezdik.

 

Wikipedianın elektrik maddesinde bu durumdan şöyle bahsedilmektedir;

 

”Elektrik fenomeni antik çağlardan beri tartışılmaktadır ancak şu yada bu nedenlerle 17-18. yüzyıllara kadar teorik düzeyde anlaşılması oldukça yavaş kalmıştır. Elektrik kullanımına yönelik girişimler çok azdı ve elektriğin mühendisler tarafından endüstriyel ve ev tipi kullanıma hazır hale getirilmesi için 19, yüzyılın ortalarına kadar beklememiz gerekecekti. Elektrik kullanımındaki bu keşifler hızlıca bir endüstriyel gelişime sebep oldu. Elektriğin neredeyse her yerde kullanılabilecek müthiş faydalı özellikleri keşfedildikçe toplu ulaşım, ısınma, ışıklandırma, iletişim ve hesaplama alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Şimdi ise elektrik modern toplumumuzun belkemiğidir.[4]

 

Doğrusunu isterseniz elektrik çağı çok özel hassas bir hediyedir ancak bu hediyenin temelleri konuştuğumuz metaller ile oluşturulmuştur bunların arasında elektrik çağı açısından en önemlisi ise bakırdır.

 

Bir sonraki yazı ”Bakıra Seranat Dökmek, Doğadan Bir Hediye”

[1] Often defined as: “Tensile strength is a measurement of the force required to pull something such as rope, wire, or a structural beam to the point where it breaks. The tensile strength of a material is the maximum amount of tensile stress that it can take before failure, for example breaking.” From “Tensile Strength,” Wikipedia, May 1, 2015, accessed on May 23, 2016, https://simple.wikipedia.org/wiki/Tensile_strength.

 

[2] “In materials science, ductility is a solid material’s ability to deform under tensile stress; this is often characterized by the material’s ability to be stretched into a wire.” From “Ductility,” Wikipedia, May 2, 2016, accessed on May 23, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Ductility.

 

[3] Roy Beardmore, “Temperature Effects on Metal Strength,” RoyMech, November 11, 2010, accessed on April 4, 2016, http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Matter/Temperature_effects.html.

 

[4] “Electricity,” Wikipedia, May 16, 2016, accessed May 23, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity.

 

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vücutlarımız Nasil Çalisir ? Tesadüf Degil 12

Editörün notu; Varlığımızın karmaşıklığı ve mükemmelliği, her bir parçasının amacına uygun şekilde işlediği bir tasarımın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir