İnsanın Kaderi Ateş Ve Sert Metaller- Prof. Michael Denton Seri (2)

Bu yazı https://evolutionnews.org/2020/07/fire-and-metals-primal-discoveries-by-design/ adresinden 24/08/2020 tarihinde ingilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

 

Bir öncül ateşin olarak keşfi modern teknolojiye uzanan, uzun bir patikayı açtı. Ateş kullanma becerimizin gelişmesi ve buna daha da adapte olabilmemiz ile yiyecekleri depolayabileceğimiz çanak çömlek vb. kil öbekli eşyaları üretebilmemiz mümkün oldu.

 

İnsanlığın seramik vb. ürünler ile alakalı ilk endüstrileşmesi dünyanın pek çok bölgesinde milattan önce 10000’li senelere dayanmaktadır.[1]

 

Ateşin kullanımında ki uzmanlığımız  ayrıca oksijeni tüketilen bir çevreden (Bu teknik aynı zamanda mağara artistleri tarafından milattan önce 30,000 yıllarda kullanılmıştır.)[2]  odun kömürü üretimi keşfine de sebep olmuştur, bu keşif ise yani odun kömürünün keşfi ise normal odun dan çok daha yüksek ısılar üretebilen bir ısı keşfi olmuştur.[3] Kömür ile sağlanan yüksek ısı keşfi ise toprak fırınların içerisinde yüksek ısılarda toprak yada cam çömleklerin üretilmesine imkan vermiştir, bu fırınların kullanımı da körüklerle mümkün olmuştur.[4]

 

Ayrıcalıklı Bir Kamp Ateşi

 

Belki de bir metal cevherinin bir kamp ateşi sırasında ısıtılması ve bunu müteakiben metal küreciklerinin ertesi gün sabah yol boyunca küllerinin oluşması[5] ile ilk metalurjik faaliyet keşfedilmiş olabilir. Belki de diğer başka yazarların argüme ettiği gibi olmuştur, onlar şöyle iddia ediyorlardı; belki de bu metal keşfi onların çömlek fırınlarını kullanırken fark ettikleri demir cevheri vasıtası ile gerçekleşmiştir. Bu fırınları da yine yüksek ısı ile üretim yapan yakıt olarak kömürü kullanan ve metal cevherini eritebilecek[6] boyutta ısı üreten fırınlarda keşfetmişlerdir. Arthur Wilson’ın ”Living Rock” isimli kitabında belirttiği gibi ” (Kömürü yakıt olarak kullanıp yüksek ısı sağlayan fırınlarda çömlek vb. üretim faaliyeti) Bakırı bu şekilde uyumlu hale getirmek onu kullanılabilecek bir metal haline getirmiştir.”[7]

 

Gerçekte kimse ilk metalurji[8] faaliyetine hangi etkinlik vb. durumun neden olduğunu bilmiyor. Bununla alakalı küçük bazı şüpheler ve tartışmalar mevcut, ancak tüm bu tartışmalardan çok daha önemli bir keşif ateşin ve onu  kullanmadaki  uzmanlığımızın keşfi. Arthur Wilson’ın söylediği gibi ” Metalurjinin çıkmasına ne sebep olmuş olursa olsun (ki bunu asla tam olarak öğrenemeyeceğiz) Bu çok çok önemli harikulade bir andı medeniyetimize giden yolda, insanoğlu bu keşfe rağmen tökezlemeye devam etmiş olsa da bu inanılmaz keşif bizi metal çağına sokmuş ve  hayal bile edilemeyecek bir medeniyet kurma olanağı vermiştir.”[9]

 

Bakır madeni metaller arasında en geniş bir biçimde kullanılan ilk metaldir ve oldukça geniş bir alanda kullanılmıştır. İnsanlığın bakırı 7000 yıl önce[10] eritip kullandığına dair çok ciddi kanıtlar mevcuttur. Bu keşfi müteakip bakır ve bakır madeni ile tenekenin karıştırılması ile oluşturulan bronz madeni tüm dünyada farklı kültürlerde eş zamanlı olarak[11] ve birbirinden bağımsız bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır ve bu gelişme yakın doğuya bronz çağını getirmiştir bundan yaklaşık 3500 yıl önce. [12]

 

Yazar notu; Hadid süresi 25, ayette Allah demirin medeniyetimiz için ne kadar önemli olduğunu ve onu uzaydan nasıl yeryüzüne indirdiğinden bahsetmektedir. Açıkçası ateş ve sert metaller medeniyet oluşturabilmemizin başlıca şartlarındandır.

Andolsun, Biz elçilerimizi apaçık belgelerle gönderdik ve insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye, onlarla birlikte kitabı ve mizanı indirdik. Ve kendisine çetin bir sertlik ve insanlar için (çeşitli) yararlar bulunan demiri de indirdik; öyle ki Allah, Kendisi’ne ve elçilerine gayb ile (görmedikleri halde) kimlerin yardım edeceğini bilsin (ortaya çıkarsın). Şüphesiz Allah, büyük kuvvet sahibidir

[1] “Pottery,” Wikipedia, May 16, 2016, accessed on May 17, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Pottery; See Xiaohong Wu, Chi Zhang, Paul Goldberg, David Cohen, Yan Pan, Trina Arpin, Ofer Bar-Yosef, “Early Pottery at 20,000 Years Ago in Xianrendong Cave, China,” Science 336, no. 6089 (2012): 1696–1700. doi:10.1126/science.1218643. PMID 22745428; PIMD23575637.

[2] Peter Harris, “On Charcoal,” Interdisciplinary Science Reviews 24, no. 4 (April 1999): 301–306. doi:10.1179/030801899678966; version of article on web: http://www.personal.rdg.ac.uk/~scsharip/Charcoal.htm.

[3] Ibid.; Lee Horne, “Fuel For The Metal Worker,” Expedition Magazine 25, no. 1 (October 1982), Penn Museum, accessed May 17, 2016, http://www.penn.museum/sites/expedition/?p=5281. Horne comments: “As an accidental by-product of combustion, wood charcoal has certainly been known for as long as fire itself. Very probably its peculiar properties, such as smokelessness and high burning temperature, were appreciated early on and even taken advantage of from time to time. At some unknown point in the past, however, charcoal began to be produced for its own sake, and not simply as a by-product in the course of building fires for other purposes. Eventually it became a commercial product, and charcoal production became another way to earn a living. The wood from which charcoal is made became an important industrial resource, just as essential to the production of metal as the ore itself.”

[4] Arthur Wilson, The Living Rock: The Story of Metals since Earliest Times and Their Impact on Developing Civilization (Cambridge, England: Woodhead Pub., 1994), 10-11.

[5] Ibid., 10.

[6] Ibid; “Smelting,” Wikipedia, May 6, 2016, accessed May 17, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Smelting: “How the discovery [of smelting copper] came about is a matter of much debate. Campfires are about 200° C short of the temperature needed… so it has been conjectured that the first smelting of copper may have been achieved in pottery kilns.”

[7] Wilson, 11.

[8] Ibid.,10-11; “Smelting,” Wikipedia.

[9] Wilson, 11.

[10] “Chalcolithic,” Wikipedia, May 15, 2016, accessed May 17, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Chalcolithic: “The archaeological site of Belovode on the Rudnik mountain in Serbia contains the world’s oldest securely dated evidence of copper smelting at high temperature, from 5,000 BCE.”

[11] “Bronze Age,” Wikipedia, May 16, 2016, accessed May 17, 2016, https://en.wikipedia.org/wiki/Bronze_Age: As the article comments: “The Moche civilization of South America independently discovered and developed bronze smelting.[71] Bronze technology was developed further by the Incas and used widely both for utilitarian objects and sculpture.[72] A later appearance of limited bronze smelting in West Mexico (see Metallurgy in pre-Columbian Mesoamerica) suggests either contact of that region with Andean cultures or separate discovery of the technology. The Calchaquí people of Northwest Argentina [also] had Bronze technology.”

[12] Ibid.

Paylaş:

Yazar: MuratS

Gezgin, Allah aşığı, varlık bilim genel ilgi alanı- Bilim Yazarı

İlgini Çekebilir

Vücutlarımız Nasil Çalisir ? Tesadüf Degil 12

Editörün notu; Varlığımızın karmaşıklığı ve mükemmelliği, her bir parçasının amacına uygun şekilde işlediği bir tasarımın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir