Oxford Üniversitesinin Korona Virüs Aşısı İşe Yarıyor
– Altı Resus makağına yapılan aşı 28 gün içerisinde antikor tespit edilebilecek boyutta işe yaradı.
– Bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların virüse karşı etkili olduğu gözlendi.
– Araştırmacılar bu makak maymunlarının aşı sayesinde virüse karşı koruma kazandığını gözlemledi.
Oxford Üniversitesinin deneme aşamasındaki potansiyel aşısı 6 maymunun tamamında bağışıklık sisteminin virüse karşı güçlendirilmesine yaradı. 28 gün içerisinde aşının vurulduğu tüm hayvanlar antikor ürettiler üstelik herhangi bir hastalık semptomu görülmeden. Araştırmacılar adı anılan primatların akciğer zararı görmeden virüsle savaşma kabiliyeti kazandığına dikkat çekiyorlar. Bu zaten bir aşıdan beklenen yegane sonuçtur.
Bilim adamları bu sonuçları cesaretlendirici bulsalar da aynı sonuçların insanlar üzerinde de gözlemlenmesi gerektiğini kaydediyorlar. Bilim adamları ayrıca tek dozluk bir aşının maymunlar ve fareler üzerinde yine aynı şekilde akciğer hasarı yaşanmadan etkili olduğunu buldular. Bazı hayvanlar genellikle 2 hafta içerisinde antikor ürettiler ancak tamamı 28 gün içerisinde antikor üretmiş oldu. Araştırmacılar ayrıca enfekte edilen hayvanlarda alt solunum yolunda viral yükün oldukça düşük boyutlarda olduğunu da gözlemlediler.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulundan epidemiyolog Stephen Evans sonuçları şöyle değerlendirmektedir.
”Bu sonuçlar kesinlikle çok iyi”
King’s College London Eczacılık biriminden Prof. Penny Ward ise şöyle değerlendirmektedir ;
” Aşılanan maymunların herhangi bir akciğer enfeksiyonu geliştirmediğini görmek çalışmalarımız için çok yardımcı oluyor. Ayrıca aşılamadan sonra çok yüksek viral yükle yüklenen maymunların kısmen üst solunum yolu enfeksiyonları geliştirmesine rağmen herhangi bir zaturre semptomu geliştirmediğini de ekleyelim”
Bu sonuçlar ayrıca insanlar ile devam eden klinik çalışmaları da destekliyor. Yapılan çalışmanın henüz bilim dergilerinde yayınlanmadığını ve diğer bilim adamları tarafından incelenmediğini buradan belirtelim.
Aşı geliştirme çalışmaları normalde yıllar almaktadır ancak SARS-Cov 2 için bu süre oldukça düşürüldü. Ayrıca araştırmacılar virüsün çok değişmediğini ve diğer geçmişte görülen benzerlerine ve aslına genel itibariyle sadık kaldığını bununda işlerini kolaylaştırdığını belirtiyor. Oxford üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz ay çalışmalara insanlarla devam etmeyi başlamışken İmperial College araştırmacıları haziranda insanlara aşıyı test aşamasının bir parçası olarak enjekte etmeye başlayacaklar.
İki çalışma birbirlerinden teknik olarak ayrılıyor. Oxford Üniversitesinin çalışmasında bağışıklık sistemine biraz değiştirilmiş genel soğuk algınlığı virüsleri tanıtılırken İmperial College genetik bilgiler taşıyan sıvı damlacıklarını kan dolaşım sistemine sokmak ve bu şekilde korumayı aktive etmek üzerinde çalışıyor. En nihayetinde iki aşıda bazı korona virüs genetik ve fenotipik parçalarını vücuda tanıtmak ve bağışıklık sisteminin Korona virüsü düşmanlar listesine almasını sağlamaya çalışmaktadır. İngiltere kraliyet ailesi tarafından atanan Oxford Üniversitesi tıp profesörü John Bell yüzlerce insanın aşılandığını ve sonuçların hazirandan önce elde edilmiş olacağını belirtti.
Prof. Bell son olarak şunları ekledi; ” Ayrıca dünyanın geri kalanının bu aşıyı büyük miktarlarda üretmek için hazır olduğundan emin olmak istiyoruz. Özellikle çok ihtiyaç duyan gelişen ülkelerde. Bizim gerçekten partnerlere ihtiyacımız var. Bu işi devasa miktarlarda üretme faaliyetlerine yardımcı olacak partnerlere. Bu sebepten ötürü biz Birleşik Krallıkta Astra Zeneca ile çalışıyoruz.
Bu yazı https://www.dailymail.co.uk/news/article-8320767/Oxford-coronavirus-vaccine-candidate-shows-promising-signs-monkey-study.html adresindeki yazının genel bir özeti olarak bilimvemedeniyet.com sitesi tarafından türkçeye çevrilmiştir.